ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Τρόφιμα & Προϊοντα

Ελιά & Ελαιόλαδο

Κανένα προϊόν δεν έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τη Μεσογειακή Διατροφή όσο το Ελαιόλαδο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι ότι για την πρόσληψη λίπους στηριζόμαστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα φυτά από ότι στα ζώα.

Η ΕΛΙΑ

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.
Είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό, ενώ είναι και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό (η βιταμίνη Ε θεωρείται ότι επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση).
Οι ελιές αυτούσιες (ή πολτοποιημένες – πατέ) χρησιμοποιούνται κατά βάση ως ορεκτικά. Συνοδεύουν λαδερά φαγητά, σαλάτες και πολλά ορεκτικά εδέσματα. Μετά τη συλλογή τους, καθαρίζονται και τοποθετούνται σε κάδους για εκπίκριση και στη συνέχεια συντηρούνται με αλάτι, σε άλμη, σε ξίδι ή και σε λάδι.

Είδη ελιών

Οι ελιές διακρίνονται σε :
– μικρόκαρπες (λαδοελιές),
– μεσόκαρπες (Μυτιλινιά, Θρομπολιά, Μεγαρίτικη, κ.α.) και
– χονδρολιές ή αδρόκαρπες (όπως η κονσερβολιά Αμφίσσης, Αγρινίου και Βόλου ή ελιά Καλαμών και άλλες)
Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν ταυτόσημες. Η μεγαλύτερη θρεπτική τους διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς, όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Διατροφική Αξία Ελιάς

Ανάλογα με το μέγεθος τους, 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Είναι επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
Mεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση έχουν οι Kαλαμών, οι Άμφισσας και οι Tσακιστές (οι 3 κατηγορίες με τις λιγότερες θερμίδες) και μικρότερη οι Θρούμπες Kρήτης.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το Ελαιόλαδο, ως φυτικό λιπαρό,  περιέχει  περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιαπρά οξέα, ενώ δεν περιέχει καθόλου “κακή” χοληστερόλη – σε αντίθεση με τα ζωϊκά λιπαρά που περιέχουν αυξημένα κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία.

Επίσης το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες και, κατ΄ επέκταση, προλαμβάνουν τη πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Είναι σημαντική διατροφική πηγή βιταμίνης Ε (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και από τον καρπό της Ελιάς όταν τον τρώμε ολόκληρο !), που είναι έντονα λιποδιαλυτή και με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο (φυτικό) λάδι που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό και όχι από σπόρους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση του Ελαιόλαδου με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής και με την αναβαθμισμένη υγεία.
Αναλυτική πληροφόρηση δείτε στην κατηγορία της Βιβλιοθήκης μας με τίτλο “Μεσογειακή Διατροφή” και πλήθος ερευνητικών άρθρων για την συνεισφορά της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικά του Ελαιόλαδου στην Υγεία μας, στην κατηγορία της Βιβλιοθήκης μας με τίτλο “Διατροφή & Υγεία