ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Διατροφή και Υγεία
Η Πολιτική της Πρωτεϊνης (IPS-Food report): το “ψεύτικο” κρέας ΔΕΝ θα σώσει τον πλανήτη
The Politics of Protein (IPS-Food report): “fake” meat ‘will not save the planet’

[GR] Σε προηγούμενα άρθρα της Σελίδας μας είχαμε αναφερθεί στην επέλαση των φυτικών υποκατάστατων του κρέατος και ειδικά στην Κίνα), αλλά και στο ότι  ο τρόπος παραγωγής του φαγητού μας μέσω της μαζικής γεωργίας είναι η καταστροφή του πλανήτη, λόγω της ζημιάς στη Βιοποικιλότητα.
Μια νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει τα δύο θέματα. Συγκεκριμένα, μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών για το κρέας και τις πρωτεΐνες με τίτλο “The Politics of Protein: Examining claims about livestock, fish, ‘alternative proteins’ and sustainability“, αποκαλύπτει ότι το “ψεύτικο” κρέας, δεν είναι τόσο βιώσιμο όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Αν και σαφώς το καλλιεργημένο κρέας χρησιμοποιεί λιγότερη γη και έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα συμβατικά κρέατα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό – να εδραιωθεί η κυριαρχία των συστημάτων τροφίμων από γιγάντιες επιχειρήσεις αγροτοβιομηχανίας και να επικρατήσουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι βιομηχανικές αλυσίδες που τελικά θα βλάπτουν περισσότερο τους ανθρώπους και τον πλανήτη, λέει η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων IPES-Food.

«Αυτές οι τεχνολογίες φαίνεται να είναι βιώσιμες μόνο χάρη στο αδυσώπητο marketing, τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς για παγκόσμια έλλειψη πρωτεϊνών και την αγνόηση βασικών πτυχών της βιωσιμότητας, όπως η βιοποικιλότητα και τα μέσα διαβίωσης», αναφέρει η έκθεση της ΙPES-FOOD. Ο Φίλιπ Χάουαρντ, μέλος του IPES-Food ανέφερε: “Σε πολλές περιπτώσεις, η μετάβαση στο ψεύτικο κρέας θα επιδεινώσει τα προβλήματα με το βιομηχανικό μας σύστημα τροφίμων – εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες, ρύπανση, κακές συνθήκες εργασίας, ανθυγιεινές δίαιτες και έλεγχος από τεράστιες εταιρείες. Το ψεύτικο κρέας δεν πρόκειται να διορθώσει το επιζήμιο βιομηχανικό μας σύστημα τροφίμων”. Ο Χάουαρντ υποστηρίζει πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να μεταμορφώσουμε ολόκληρα τα διατροφικά μας συστήματα, όχι το προϊόν – και αυτό σημαίνει διάλυση των μονοπωλίων και προώθηση της ποικιλομορφίας στους παραγωγούς – και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Η έκθεση επικρίνει παραπλανητικούς ισχυρισμούς που κυριαρχούν και πολώνουν τη δημόσια συζήτηση για το κρέας και τις πρωτεΐνες – διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μια «εμμονή με τις πρωτεΐνες», μια εστίαση στα αέρια του θερμοκηπίου αποκλείοντας ευρύτερες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα. Αντίθετα, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ζητά μεγαλύτερη εστίαση σε ολόκληρα συστήματα τροφίμων και σε ολοκληρωμένες πολιτικές για τα τρόφιμα. μέτρηση όχι μόνο των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά περισσότερων δεικτών βιωσιμότητας.
** ελληνική αρθρογραφία: Hotshot, TVXS – αρθρογραφία στα Αγγλικά: Foodtank ή αναλυτικά Agriland, FoodNavigator
Πλήρες report (στα Αγγλικά)

[EN]:  Alternative proteins: Report from IPS-Food says fake meat ‘will not save the planet’

We have already written about the emerging issue of plant-based meat, increasingly popular in USA and China but also about the damage of our mass-dveloped Food-systems on biodiversity loss. Now a new study liks these two elements: the International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) recently released the Politics of Protein report, calling for policymakers and consumers to redirect support from alternative proteins toward local and sustainable food systems.
While alternative proteins are marketed as healthy and good for the planet (and indeed cause less problems than mass meat production in terms of water and green-house emissions), the report states they “risk recreating the same problems of our industrial food system”. Allowing this market to grow would risk corporatization of food systems, exacerbate dependency on fossil fuels, promote processed foods in Western diets, and damage livelihoods of millions of farmers in the global South. Many alternative proteins fall into the category of ultra-processed food. Many also contain soy, palm oil, and wheat which depend on industrial monoculture farming and greenhouse gas-intensive processing.

The organization also identifies a “protein obsession” in media, characterized by a spike in web searches for research on protein and sustainability. “We’re hoping to redirect policy support towards the really transformative changes that are needed in our food systems – towards agroecological production systems, and food environments that make the healthy, sustainable choice the easiest choice,” lead author Philip Howard says. “In many cases, switching to fake meat will make the problems with our industrial food system worse – fossil-fuel dependence, industrial monocultures, pollution, poor work conditions, unhealthy diets and control by massive corporations.”
Howard added that fake meat is increasingly in the hands of the same giant meat corporations that are linked to the destruction of rainforests. “What’s really needed is to transform our whole food systems, not the product – and that means breaking up the monopolies, promoting diversity in food producers and what we eat, and localising where our food comes from” Howard said.
The expert panel calls for greater focus on entire food systems and policies, considering broad sustainability metrics with regional contexts, measuring not just greenhouse gas emissions (GHGs).
** related articles: Foodtank ή in-depth: AgrilandFoodNavigator
Read the full report
.