Τα τρόφιμα που μετριάζουν την κατάθλιψη (και όχι μόνο)
Foods that help control of depression
Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 700.000 θάνατοι λόγω αυτοκτονιών που οφείλονται σε κατάθλιψη. Για την αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενώ για την ήπια κατάθλιψη μπορεί να προτιμηθούν μη φαρμακευτικές εναλλακτικές μέθοδοι όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Όμως ο υγιεινός τρόπος ζωής με “σωστές” διατροφικές συνήθειες και υψηλό ποσοστό σωματικής δραστηριότητας έχει φανεί ότι καταπολεμά την κατάθλιψη – καθώς βέβαια και άλλα προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Έρευνες
Πρόσφατα, πλήθος ερευνητικών στοιχείων επιβεβαιώνουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην υγεία του εντέρου και τις ψυχικές διαταραχές. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτές οι μελέτες έχουν επισημάνει το τρόπο που η δυσβίωση (αλλαγές στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας), οι συνθήκες χωρίς μικρόβια και το διαρρέον έντερο επηρεάζουν τη νευροανάπτυξη και τη νευροφλεγμονή. Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και ενδεχομένως να μετριάσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Σωστή διατροφή μπορεί να υιοθετηθεί αλλάζοντας την ποιότητα, τη συχνότητα και τον χρόνο πρόσληψης της τροφής, καθώς και με τον περιορισμό συγκεκριμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Επίσης η υγεία του εντέρου μπορεί να βελτιωθεί μέσω προβιοτικών και μικροβιακών μεταβολιτών, όπως το γ -αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και οι βιταμίνες. Τα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των ωφέλιμων μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Προβιατικά
Πρόσφατη έρευνα (Journal of Affective Disorders) εξετάζει την αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στην διατροφή, την σωματική υγεία και την κατάθλιψη. Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει την σχέση ανάμεσα στη διατροφή που προάγει την υγεία του εντέρου και την μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ετσι, διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής που προάγει την υγεία του εντέρου (π.χ. πλούσιας σε διαιτητικές ίνες και τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση) και της μείωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η ευεργετική δράση της δίαιτας παρατηρήθηκε σε άτομα με διαφορετική διαβάθμιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Η επίδραση των πρεβιοτικών στην ψυχική υγεία έχει ήδη αναδειχθεί, καθώς αυτά τα προϊόντα ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων με ψυχοφυσιολογικές επιδράσεις. Ομοίως, προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi (καυτερό κορεάτικο τουρσί) και το natto (φασόλια σόγιας), φαίνεται ότι βελτιώνουν τις νευροψυχιατρικές λειτουργίες ρυθμίζοντας το μεταβολικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρά τους περιορισμούς της (π.χ. αδυναμία υπολογισμού της ποσότητας των καταναλισκόμενων προϊόντων ζύμωσης) , η τρέχουσα μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα που προάγει την υγεία του εντέρου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς βάρους σώματος και στη μείωση της κατάθλιψης σε άτομα με σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα.
πηγές: alphafreepress.gr (EL), news-medical.net (EN)
According to the World Health Organization (WHO), depression is a common mental health condition affecting around 280 million people worldwide. Every year approximately 700,000 deaths occur due to depression-driven suicide. Severe depression is managed via antidepressant medications (e.g., tricyclic antidepressants). However, this line of treatment is not recommended for treating mild depression. Cognitive behavioral therapy and interpersonal psychotherapy are two of the alternative treatments used to prevent the development of depression. In addition, practicing a healthy lifestyle that includes healthy food habits and a substantial increase in physical activity also alleviates depression and other health-related problems, such as obesity and diabetes. Healthy diets help in depression management because diet regulates various mechanisms, such as inflammation, epigenetics, oxidative stress, tryptophan–kynurenine metabolism, and neurogenesis, that influence brain functions and mental health.
Recently, more research has been conducted specifically to understand the impact of gut health on mental conditions. Many studies have shown the bidirectional interaction between the brain and gut microbiota. These studies have highlighted how dysbiosis, germ-free conditions, and leaky gut affect neurodevelopment and neuroinflammation. Based on these findings, scientists hypothesized that adopting a proper diet could improve gut health and potentially mitigate depression symptoms. An individual’s diet can be altered by manipulating the macronutrient content, frequency and timing of food intake, quantity of food, and restricting specific foods or food groups.
Gut health can also be improved via probiotics, and microbial metabolites (biogenics), such as gamma-aminobutyric acid (GABA) and vitamins. Prebiotics can also improve the growth and survival of beneficial microbes in the gastrointestinal tract. Recently, the effect of prebiotics on mental health has been reported. These products enhance the growth of commensal bacteria with psychophysiological effects. Similarly, adequate probiotics, such as yogurt, buttermilk, kefir milk, kimchi, and natto, improve mental health and neuropsychiatric functions by regulating metabolic, endocrine, and immune systems.
New study
A recent Journal of Affective Disorders study examined the interrelationship between diet, physical health, and depression. The main aim of this study (with 16,572 participants) was to investigate the link between a gut-health-promoting diet and the reduction in depressive symptoms. The nutrient intake of the participants was calculated using the food composition values from the USDA Food and Nutrient Database for Dietary Studies. A robust association between a gut-health promoting diet, i.e., ingestion of high intake of dietary fiber and fermented food, and reduction in depression symptoms, was established in this study. A gut-health-promoting diet was found to potentially lower depressive symptoms among individuals who experienced varied levels, i.e., very mild to severe depressive symptoms.The finding of this study was in line with previous reports that indicated fiber-rich diets promoted higher gut microbial diversity, which was negatively associated with subsequent weight gain.
The present study has some limitations, including using a binary variable on fermented food that failed to consider the quantity of fermented food consumed. Hence, the optimal amount of probiotics, biogenics, and prebiotic intake was not evaluated. Despite its limitations, the current study indicated that a gut-health-promoting diet could potentially enhance the possibility of maintaining a healthy BMI and reducing depression among individuals with severe depressive symptoms.
πηγές: alphafreepress.gr (EL), news-medical.net (EN)