Scroll Top

LIBRARY OF LIFE

Nutrition & Health

“EU and Greece waste tonnes of food – and money”, studies say

H EE (και η Ελλάδα) σπαταλα κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους φαγητού (και χρημάτων)
[EN]:  EU wastes 153mil tonnes of food a year – much more than its imports
(.. and 1.000€/year the cost for the average Greek family)

The EU wastes more food than it imports and could puncture food price inflation by simply curbing on-farm waste, according to a report by Feedback EU. About 153 million (!) tonnes of food in the EU are frittered away every year, which is double previous estimates and 15 million tonnes more than is shipped in. The amount of wheat wasted in the EU alone is equal to roughly half of Ukraine’s wheat exports, and a quarter of the EU’s other grain exports, it says.

Frank Mechielsen, the director of Feedback EU, which produced the study, said: “At a time of high food prices and a cost of living crisis, it’s a scandal that the EU is potentially throwing away more food than it’s importing.” As Olivier De Schutter, a co-chair of the International Panel of Experts on Sustainable Food Systems, puts it, problem was that the agrifood industry had historically found waste more advantageous than efficiency….
* Read the full article in the Guardian (in English).

At the same time in Greece, every year we throw away more than 460 portions of food and the value of food waste for an average Greek family amounts to 1,000 euros, as reported by the NGO “Boroume” organization that creates “Food Saving Week”. At a time when more and more families are at the limits of poverty, the average Greek family annually throws more than 460 portions of food in the trash can … every year.

The United Nations, recognizing the importance of food waste, has established September 29 as International Food Loss and Waste Awareness Day. It is indicative that 1/3 of the world’s food is lost after harvest, food waste is responsible for 10% of global greenhouse gas emissions, while one ton of organic waste releases approximately one ton of methane into the atmosphere, which is, based on scientific studies, 25 times more harmful than CO2….

** Read the full article in THE NEA newspaper (in Greek).

[GR] “Κάθε χρόνο πετάμε πάνω από 460 μερίδες φαγητό – και η ΕΕ 153 εκ. τόνους!”

Την ώρα που όλο και περισσότερες οικογένειες «φλερτάρουν» με τα όρια της φτώχειας και τη στέρηση βασικών αγαθών, ένας αριθμός που δείχνει τις καθημερινές μας συνήθειες έρχεται να προβληματίσει: μια μέση ελληνική οικογένεια πετά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό στον κάδο απορριμμάτων.

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σπατάλης τροφίμων, θέσπισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων.
Η ΕΕ για παράδειγμα φαίνεται πως σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει, ενώ θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό, περιορίζοντας απλώς τα απόβλητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχετικού report from Feedback EU, περίπου 153 εκατ. τόνοι τροφίμων στην ΕΕ πετιούνται κάθε χρόνο, διπλάσιοι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και 15 εκατ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται – με οικονομικούς όρους περίπου ένα τρισ. δολάρια κάθε χρόνο κοστίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η σπατάλη τροφίμων. Ειδικότερα, στη χώρα μας η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ετησίως!!!

** Διαβάστε στα ΝΕΑ το άρθρο για την σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και το αντίστοιχο για την σπατάλη στην ΕΕ  (και στα Αγγλικά από τον Gurdian). Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για τον προγραμματισμό δράσεων του “Μπορούμε” την εβδομάδα “Food Saving Week” (και όχι μόνο).