Scroll Top

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Μεσογειακή Διατροφή

Γιατί κάνει καλό η Μεσογειακή Διατροφή ;

Η μεταπολεμική Ελληνική διατροφή παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με δίαιτες άλλων περιοχών της Μεσογείου κατά της ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, στη Μελέτη των Επτά Χωρών φάνηκε ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων και φρούτων (και ιδιαίτερα στην Κρήτη των χορταρικών) ήταν υψηλότερη συγκριτικά με την κατανάλωση των τροφίμων αυτών στην υπόλοιπη Μεσόγειο, ενώ το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά καταναλώνονταν σε μικρότερες ποσότητες.

Από την αρχή η προστατευτική επίδραση της “Μεσογειακής Δίαιτας” στην υγεία αποδόθηκε στην υψηλή περιεκτικότητά της σε μονοακόρεστα λιπαρά, λόγω της καθημερινής χρήσης του Ελαιολάδου, και στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο παρουσιάζει και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, αφού πρόκειται για μια διατροφή που, όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχει όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία), ενώ είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε φυτικές ίνες, σε αντιοξειδωτικά συστατικά και σε διάφορα φυτοχημικά, τα οποία ασκούν σημαντικές δράσεις σε διάφορες λειτουργίες, επηρεάζοντας με θετικό τρόπο την υγεία του οργανισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ίδιες οι χώρες στις οποίες βασίστηκαν τα συμπεράσματα της “Μεσογειακής Δίαιτας” δεν αποτέλεσαν στην εξέλιξη των χρόνων καλά πρότυπα για την υιοθέτησή της. Τόσο η Ελλάδα όσο και ιδιαίτερα η Κρήτη, ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αυτό που θα χαρακτηρίζαμε “Δυτική Δίαιτα”, τόσο στον τρόπο ζωής όσο και ιδιαίτερα, στη χρήση του “γρήγορου φαγητού”. Εγκαταλείποντας τη Μεσογειακή Δίαιτα, είχε σαν αποτέλεσμα βέβαια η παχυσαρκία να εκτοξευθεί και ιδιαίτερα η παιδική παχυσαρκία να κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη !

  • “Στενή τήρηση της παραδοσιακής Μεσογειακής Δίαιτας προωθεί την μακροζωία” – οφέλη μετά από μακροχρόνια Μεσογειακή Δίαιτα φαίνεται να αυξάνονται με την ηλικία !!

Νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Harvard University τον Ιούνιο του 2003:
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα χαρακτηρίζεται από αφθονία λαχανικών, όσπριων, φρούτων, καρπών και σιτηρών και τακτική χρήση του ελαιολάδου (μονοακόρεστα λίπη), μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικά προϊόντα (ως επί το πλείστον γιαούρτι ή τυρί), μικρές ποσότητες κόκκινο κρέας (χαμηλή πρόσληψη των κορεσμένων λιπών) και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, συνήθως με τη μορφή κρασιού που καταναλώνεται σε γεύματα.
Ερευνητές από το Harvard School of Public Health και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιολόγησαν τις συνήθειες διατροφής των συμμετεχόντων σε μελέτη από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που τηρούσαν έντονα μια “Μεσογειακή Δίαιτα” βελτίωσαν τη μακροβιότητά τους σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν τη Δίαιτα τόσο στενά. Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 1-10 για τη μέτρηση της προσήλωσης στη δίαιτα “Μεσογειακής Διατροφής”, παρατηρήθηκε ότι σχετιζόταν με μια μείωση 25% συνολικής θνησιμότητας στους συμμετέχοντες !!! Η μελέτη είχε υποστηριχθεί από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρώπη κατά του Καρκίνου”, το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

Περισσότερα νέα και τεκμηρίωση για το οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, μπορείτε να βρίσκετε στα άρθρα μας για “Διατροφή & Υγεία“.