Scroll Top

LIBRARY OF LIFE

Nutrition & Health
Το μέλι μπορεί να μειώσει σάκχαρο και χοληστερόλη (;)
Study suggests honey reduces cardiometabolic risks
“Το μέλι μπορεί να μειώσει σάκχαρο και χοληστερόλη”

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι το μέλι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών. Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών για το μέλι.

Διαπίστωσαν ότι το μέλι μείωσε:

  • την γλυκόζη αίματος νηστείας
  • την ολική και LDL (“κακή” χοληστερόλη)
  • τα τριγλυκερίδια και έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου

Επίσης, αύξησε:

  • την HDL (“καλή” χοληστερόλη) και
  • ορισμένους δείκτες φλεγμονής

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη”, δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο στο τμήμα Temerty Faculty of Medicine του πανεπιστημίου του Τορόντο.
“Αλλά το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία… Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι εάν γενικώς αποφεύγετε τη ζάχαρη”, είπε ο Khan. “Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση: εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό: η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους”. Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι έδειξε πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα στις μελέτες. Το ίδιο έκανε και μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι Robinia, από ένα φυτό ακακίας).

Η μεγάλη θερμότητα μειώνει τα οφέλη
Ο Khan είπε ότι αν και το επεξεργασμένο μέλι χάνει σαφώς πολλές από τις επιπτώσεις του στην υγεία μετά την παστερίωση (συνήθως στους 65 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 λεπτά, όπως συμβαίνει δηλαδή όταν βάζουμε μέλι στο καυτό τσάι), η επίδραση ενός ζεστού ροφήματος στο ωμό μέλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανότατα δεν θα καταστρέψει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σημείωσε επίσης άλλους τρόπους κατανάλωσης μελιού χωρίς να ζεσταθεί, όπως με το γιαούρτι, ή ως άλειμμα, ή σε dressing για σαλάτες.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μη επεξεργασμένο μέλι και από μία μόνο πηγή λουλουδιών. Ο στόχος θα ήταν αποδεικτικά στοιχεία υψηλότερης πιστότητας και η καλύτερη κατανόηση των πολλών ενώσεων στο μέλι που μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία.

*** Δείτε περισσότερα στις σχετικές δημοσιεύσεις, στα ελληνικά (iatropedia) και το πρωτότυπο δημοσιευμένο άρθρο(στα αγγλικά).
Μπορείτε επίσης να δείτε αναλυτικό άρθρο για το Μέλι, ιδιότητές του & τα Ελληνικά μέλια μαζί με άλλες πηγές για ενημέρωση, σε σχετικό άρθρο στη Βιβλιοθήκη/Τρόφιμα μας

[EN]:  “Study suggests honey reduces cardiometabolic risks”

Researchers at the University of Toronto have found that honey improves key measures of cardiometabolic health, including blood sugar and cholesterol levels – especially if the honey is raw and from a single floral source. The researchers conducted a systematic review and meta-analysis of clinical trials on honey and found that it lowered fasting blood glucose, total and LDL, or “bad,” cholesterol, triglycerides and a marker of fatty liver disease. It also increased HDL or “good,” cholesterol and some markers of inflammation.

“These results are surprising, because honey is about 80 per cent sugar,” said Tauseef Khan, a senior researcher on the study and a research associate in nutritional sciences at U of T’s Temerty Faculty of Medicine. “But honey is also a complex composition of common and rare sugars, proteins, organic acids and other bioactive compounds that very likely have health benefits…. We’re not saying you should start having honey if you currently avoid sugar,” said Khan. “The takeaway is more about replacement – if you’re using table sugar, syrup or another sweetener, switching those sugars for honey might lower cardiometabolic risks.”

The median daily dose of honey in the trials was 40 grams, or about two tablespoons. The median length of trial was eight weeks. Raw honey drove many of the beneficial effects in the studies, as did honey from monofloral sources such as Robinia (also marketed as acacia honey) – a honey from False Acacia or Black Locust Trees – and clover, which is common in North America. Khan said that while processed honey clearly loses many of its health effects after pasteurization – typically 65 degrees Celsius for at least 10 minutes – the effect of a hot drink on raw honey depends on several factors, and likely would not destroy all its beneficial properties. He also noted other ways to consume unheated honey such as with yogurt, as a spread and in salad dressings.

Read more in th related artilce and the original scintific publication.
You ca also find more information about honey and Greek varieties in our related article in the Librady setion/Foods