Scroll Top

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Συνεισφέρουν στην αυθεντικότητά μας

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, COVID-19 & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον κάθε χώρα που εξαρτάται από τον Τουρισμό, με τα κατάλληλα εργαλεία, είναι η διαχείριση των επισκεπτών, με το βλέμμα στην προστασία της υγείας των τοπικών πληθυσμών και των ίδιων των τουριστών, αλλά και με γνώμονα την αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος προς όφελος της οικονομίας. Με δύο λόγια το ζητούμενο είναι η ευέλικτη και ασφαλής Διαχείριση των (τουριστικών) Προορισμών μας.

Προκύπτει έτσι ένα πλέγμα παραμέτρων που επιβάλλουν ένας Προορισμός να μπορεί να διαχειρίζεται τον ίδιο τον τόπο του σε περιβάλλον COVID-19, αλλά και να αντιδρά γρήγορα και ολοκληρωμένα, αν θέλει να “επιβιώσει” τουριστικά. Ειδικά στην Ελλάδα με το ιδιαίτερο ανάγλυφο αλλά και την παράδοση αυθεντικότητας, ευεξίας και ποιότητας ζωής, oι τουριστικοί προορισμοί που θέλουν να “ανοίγουν”, εκτός από το εθνικό και νομικό πλαίσιο, πρέπει ΚΑΙ να μπορούν:
α) να έχουν σχέδιο διαχείρισης υποδομών, επισκεπτών ΚΑΙ τοπικής κοινότητας, ώστε να αντιμετωπίζουν με ευελιξία και ασφάλεια περιστατικά και κρίσεις
β) να επικοινωνούν την διαχειριστική τους επάρκεια αλλά και τον τρόπο ζωής τους σε δυνητικούς επισκέπτες/ τουρίστες αλλά και την τοπική κοινωνία.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ FLATOD-19: ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ, ‘ΥΓΙΕΙΣ” ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η μεθοδολογία FLATOD-19 καλύπτει αυτές τις προκλήσεις και στρατηγικές αναγκαιότητες, λαμβάνοντας υπ ‘ όψην της τη σημαντικότερη ίσως παράμετρο : ένας ένας Τουριστικός Προορισμός ορίζεται από την εισροή (σε τακτική βάση – πχ εβδομαδιαία) επισκεπτών υψηλού ποσοστού σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους και με απροσδιόριστη επιδημιολογική “καθαρότητα”, δημιουργώντας έτσι υψηλό κίνδυνο ανεξέλεγκτων εξάρσεων.

Η λύση είναι να αντιμετωπίζουμε τον κάθε Προορισμό ως ένα πολύ μεγάλο “συνέδριο”, που διαρκεί 3 μήνες και έρχονται πολλοί σύνεδροι. Η βασική υποδομή μας είναι φυσικά τα πρωτόκολλα και η νομοθεσία, αλλά κάποιος αναλαμβάνει την “ταξιθεσία” και τις παράλληλες εκδηλώσεις, λειτουργώντας ως η “Γραμματεία του Συνεδρίου”. Αυτό μπορεί να το κάνει ένα τοπικό Επιχειρησιακό Κέντρο, χωρίς να περιορίσει ιδιαίτερα τον επισκέπτη, που θέλει να νιώθει ασφάλεια και έλεγχο ακόμη και αν έχει λιγότερες επιλογές από δραστηριότητες, μπαρ κλπ

Αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι να ομαδοποιούμε τους επισκέπτες-“συνέδρους” σε μεγάλα άτυπα group, προσπαθώντας, να μην έχουν οριζόντια επικοινωνία (επαφή), τόσο μέσα στα ξενοδοχεία τους όσο και σε όλο το νησί, ειδικά τα εστιατόρια και τις παραλίες. Ετσι, εφόσον παρουσιαστεί κρούσμα, αυτό ΔΕΝ μεταδοθεί εύκολα έξω από την συγκεκριμένη “ομάδα”, αλλά επιπλέον θα μπορούμε εύκολα να κάνουμε ιχνηλάτηση, ξέροντας από πριν το “σύνορο” των επαφών. Όπως λέμε μεταξύ μας “ό,τι συμβαίνει στην ομάδα, μένει στην ομάδα”, αλλά στην επιδημιολογική του εκδοχή.
Αυτό είναι μια σημαντική “βοήθεια” διαχείρισης στους ξενοδόχους και μια σαφής εργαλειοθήκη για τους Προορισμούς.

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ με χαρά συμμετέχει στο ερευνητικό αυτό project, προσφέροντας τεχνογνωσία τόσο στα θέματα Εστίασης/Τροφίμων, όσο και στην ανάδειξη των υγιεινών διατροφικών συνηθειών της χώρας μας που λειτουργούν ως μέτρο προφύλαξης απέναντι σε εισβολής της υγείας μας.

Πληροφορίες για το project μπορείτε να βρείτε στη σχετική Σελίδα Facebook.