PARTNERS / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

contributing to our authenticity

Greek.Food.Tour 

Certification Mark

Certified GASTRΟtourism
Under our Certification scheme, called GreekFoodTour Cert, we involve Chefs, Producers, Recipes and Products that appear on the buffets of certified hotels, so that customers get a full experience, not only tasting but also visiting the production facilites and meet some of the producers. A portfolio of services/ programs are designed with experienced local agents and offerd by our Network and they vary from a few-hours cooking class to to multi-day complete packages of culinary tours for foodies. All activities focus on Greek culinary tradition, and include authentic local recipes to the participants and packed information about Mediterranean Diet and its benefits; a trained and certified chef or/and travel agent helps the participants to make the most of their experience using the gained knowledge on food, cooking and health even after leaving Greece.
Note:   
all categories (chefs, programs, operators, venues etc) are allocated 1 or 2 stars according  to experience and organization depth to implement food-tourism activities & packages. In the case of Professionals the stars are expressed in “Chef Hats“, whereas in the case of Programs and Venues the stars are in the form of traditional “Cooking Pots

Categories of Programs/Services
The main categories of the services and programs we certify, offerred by our affiliated network partners, include:

  • Workshops, with a duration of a few hours: Cooking Class, Tasting, Master Class, Wine Tasting, Food pairing etc.
  • Culinary tours, typically with half a day duration, include visits to Farms, Olive Groves & Olive Mills, Vineyards, Artisan Workshops etc.
  • Seminars with material about Med Diet, Nutrition, Food & Health, Food cultural traditions , local products, local biodiversity and sustainability – independend courses or part of an integrated activity
  • Culinary Packages, that span 3-6 days of food-related trips, visits and workshops, usually a combination of the above

** If you are  a foodie, or interested to visit Greece and learn everything about its food, including how to cook it, and enjoy the healthy benefits of Med Diet, visit our GASTROtourism suggestions to find the activities and the destinations that best suit your … food dreams.

People & Venues
The people involved in the marketing and operations of our certified programs include:

  • chefs of hotels or restaurants
  • producers of branded local products
  • travel agents (with licensed tour guides if needed)

Accordingly, we certify a range of venues and organisations:

  • Hotels & Restaurants
  • Artisan production & farming facilities
  • Municipalities – in case of the certification of a whole Destination.

** If you belong to one of the above categories, feel free to ask for our GreekFoodTour Certification Checklist and the Application for GreekFoodTour Certification and enjoy the benefits: a) of our maketing campaign program and b) access to our Booking Tool for your customers.
Send us an e-mail to: dvas@apelop.gr or give us a call: +30.6932.277.779 (Mr. Dimitris E. Vassiliou)

                                      

Certified Greek.Food.Tour travel agents

Our Agencies have been trained and certified that can organise and deliver authentic, traditional and sustainable Food Tourism activities. They fulfil the legal requirements for their services, including license, transportation and tour guides, if needed; they also ensure the health & safety conditions of the food-related activities.

Cyclades, S. Aegean

 

 

Company: Philema Tours
Type: Travel Agency
Location: Naxos Island
Website: philemafoodtours.com
Awards/Cert:

Certified Greek.Food.Tour Chefs & Local Cooks

A list of our Chefs or experienced local Cooks, trained and certified in Food Tourism activities, like Cooking Classes, Master Classes, Tasting / Degustation etc to visitors in Greece, can be found in our  Greek.Food.Tour Chefs area of our website.

ΣΗΜΑ ΓΑΣΤΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η αξία του Γαστροτουρισμού είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτή. Υπάρχει όμως ένα σαφές κενό στις μεθοδολογίες προώθησης ενός Τόπου και των ενδιαφερόμενων μερών του, μέσω δραστηριοτήτων Τουρισμού Φαγητού. Αυτό αλλάζει πλέον: χώροι φιλοξενίας και επαγγελματίες που σχετίζονται με (τοπική & αυθεντική) διατροφή, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν βιωματικές και βιώσιμες υπηρεσίες τουρισμού φαγητού, χρησιμοποιώντας τα τοπικά τρόφιμα και τη σχέση τους με την Υγεία και τον Πολιτισμό. Στο πλαίσιο του προγράμματός μας Πιστοποίησης, που ονομάζεται GreekFoodTour Cert, εμπλέκουμε σεφ, παραγωγούς/εργαστήρια, συνταγές και προϊόντα που εμφανίζονται στους μπουφέδες των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πλήρη εμπειρία, όχι μόνο δοκιμάζοντας αλλά και επισκεπτόμενοι τις εγκαταστάσεις παραγωγής και ακόμη συναντώντας μερικούς από τους παραγωγούς. Ένα χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών/προγραμμάτων έχει σχεδιαστεί με έμπειρους τοπικούς πράκτορες και προσφέρονται από το Δίκτυό μας, με τοπικές συνταγές προς τους συμμετέχοντες, πληροφορίες για τη Μεσογειακή Διατροφή και έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο σεφ ή/και ταξιδιωτικό πράκτορα που βοηθά τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν.

Σημ: η βαθμολόγηση γίνεται σε μια κλίμακα 2 αστεριών: “Σκούφοι” των Επαγγελματιών και “Τσουκάλια” των Προγραμμάτων και Εγκαταστάσεων

Κατηγορίες Προγραμμάτων/Υπηρεσιών
Οι κύριες κατηγορίες των υπηρεσιών και των προγραμμάτων που πιστοποιούμε, που προσφέρονται από τους συνεργάτες του δικτύου μας, περιλαμβάνουν:

  • Εργαστήρια, διάρκειας λίγων ωρών: μάθημα μαγειρικής, γευσιγνωσίες, Master Class, γευσιγνωσία κρασιού, ταίριασμα φαγητού-ποτών κλπ.
  • Γαστρο-εκδρομές, συνήθως με διάρκεια μισής ημέρας (ή και παραπάνω), με επισκέψεις σε ελαιώνες, αμπελώνες, εργαστήρια παραγωγής κλπ.
  • Σεμινάρια με εκπαίδευση για Μεσογειακή Διατροφή, τρόφιμα και υγεία, πολιτιστικές παραδόσεις γύρω από το φαγητό, τοπικά προϊόντα και τον ρόλο τους στη βιοποικιλότητα και την αειφορία – μπορεί να είναι σύντομα ανεξάρτητα μαθήματα ή μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης δραστηριότητας
  • Γαστρο-πακέτα, που καλύπτουν 3-6 ημέρες δράσεων, επισκέψεων και εργαστηρίων, συνήθως συνδυασμός των παραπάνω

** Αν είστε λάτρης του φαγητού ή ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε την Ελλάδα και να μάθετε τα πάντα για αυτήν, περιλαμβανομένου του πώς να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, επισκεφτείτε τις προτεινόμενες Γαστροδιαδρομές (GASTROtourism routes) για να βρείτε τις δραστηριότητες και τους προορισμούς που ταιριάζουν καλύτερα στα… διατροφικά σας όνειρα .

Άνθρωποι & Χώροι
Οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στο marketing και την υλοποίηση των πιστοποιημένων Προγραμμάτων μας περιλαμβάνουν:

  • σεφ ξενοδοχείων ή εστιατορίων
  • παραγωγούς επώνυμων τοπικών προϊόντων
  • ταξιδιωτικούς πράκτορες ή μεμονωμένους ξεναγούς ή συνοδούς

Αντίστοιχα, πιστοποιούμε μια σειρά από χώρους και οργανισμούς:

  • Ξενοδοχεία & Εστιατόρια
  • Χειροτεχνικές εγκαταστάσεις παραγωγής & γεωργίας
  • Δήμοι – σε περίπτωση πιστοποίησης ολόκληρου Προορισμού.

** Αν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, ζητήστε μας το Certification Checklist και το Application for GreekFoodTour Certκαι απολαύστε τα πλεονεκτήματα : α) του προγράμματος προβολής των συνεργατών μας και β) πρόσβαση στο Μηχανισμό Κρατήσεων των πελατών σας.