Η Νάξος & συνταγή “Ναξιώτικου Καλόγερου”
Naxos island and recipes (“Naxos Monk”)
Η Νάξος συγκαταλέγεται, όχι άδικα, στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων και της Ελλάδας γενικότερα. Η πλούσια και γευστική κουζίνα της θεωρείται μια από τις πιο ισορροπημένες και υγιεινές. Αν επιλέξεις να κάνεις τις διακοπές σου στη Νάξο, εξώα από τις ωραίες παραλίες και τα γραφικά μέρη που θα επισκεφθείς, ταυτόχρονα θα κάνεις ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι χωρίς να το περιμένεις.
Βασικές πληροφορίες για το νησί θα βρείτε το άρθρο του explotingGreece, αλλά οι σχετικοί οδηγοί είναι πραγματικά άπειροι πχ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του visitGreece, του DiscoverGreece, ή ακόμη και της wikipedia.
Για τη Γαστρονομία της Νάξου έχει γίνει πολύς λόγος (πχ βλ. gastrotourismos). Η Νάξος υπόσχεται να σου προσφέρει μια ασύγκριτη γευστική εμπειρία που δύσκολα θα λησμονήσεις. Μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται με σιγουριά και ο Ναξιώτικος Καλόγερος, το μυστικό της γαστρονομίας του νησιού.
Το δημοφιλές αυτό πιάτο του νησιού είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι. Αν δεν μπορέσεις να περάσεις φέτος στη Νάξο τις καλοκαιρινές σου διακοπές, μπορείς να μεταφερθείς νοητά εκεί μαγειρεύοντας αυτό το πιάτο στο σπίτι σου. Μια πετυχημένη συνταγή (και την κεντρική φωτο) δίνει το madameginger.com, την οποία και σας δίνουμε εδώ.
Μερίδες: 6 – Χρόνος προετοιμασίας: 1,5-2 ώρες – Χρόνος μαγειρέματος: 1-1,5 ώρα
Υλικά για το μοσχάρι
1 κιλό μοσχάρι , 1 κρεμμύδι, 5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους ή 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ,
1 κ.γ. ζάχαρη, 2 κ.γ. τοματοπελτές, αλάτι & πιπέρι
Άλλα Υλικά
6 μελιτζάνες φλάσκες, 2 ντομάτες, Αρσενικό τυρί Νάξου, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
– Ξεκινάμε τη συνταγή φυσικά με το μοσχάρι. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το μοσχάρι, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε το μοσχάρι περίπου για 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
– Παράλληλα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ξεπικρίζουμε σε νερό και αλάτι. Χαράζουμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο να πάρουν χρώμα και να ψηθεί η σάρκα, περίπου 15 λεπτά.
– Έπειτα τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε με κοκκινιστό κρέας (περίπου 2 κ.σ. κρέας και σάλτσα ανά μελιτζάνα). Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από το κρέας. Τρίβουμε το αρσενικό τυρί το απλώνουμε στις μελιτζάνες. Ψήνουμε στον φούρνο, στο grill στους 250oC για περίπου 5-7 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Naxos is, not unjustly, one of the top gastronomic destinations of the Cyclades and Greece in general.
Its rich and tasty cuisine is considered one of the most balanced and healthy ones. If you choose to spend your holidays in Naxos, apart from the beautiful beaches and the picturesque places that you will visit, you will make a unique and unexpected gastronomic trip at the same time.
Introductory info can be found in exploringGreece, but numerous guides provide information about Naxos, including e-kyklades, visitGreece, discoverGreece, even wikipedia.
Naxos promises to offer you an incomparable dining experience that you will hardly forget (see travellerbyunique). In it, “Naxiotikos Kalogeros” (Naxos Monk) is certainly included, which is a gastronomic secret of the island. A great recipe is given below, provided (along with the main photo) by mandameginger.com …
Naxos Monk (“Kalogeros”) – Recipe
Servings: 6 – Preparation time: 1.5-2 hours – Cooking time: 1-1.5 hours
Ingredients for beef
1 kg of beef, 1 onion, 5 tomatoes, peeled and diced or 1 pack of canned tomato-sauce
1 teaspoon of sugar, 2 teaspoons of tomato paste, salt & pepper
Other Materials
6 aubergines flasks, 2 tomatoes, Male (Arseniko) Naxos cheese, Extra Virgin Olive oil, salt & pepper
Implementation
– We start implementing the recipe, naturally, with the beef. We saute the beef in olive oil until it becomes golden on all sides. Add the chopped onion and saute until it becomes translucent. Add the tomato sauce, tomato paste, sugar, salt and pepper and lower the heat. Simmer the beef for about 1 1/2 hours until it becomes completely softened and the sauce thickens. Remove from the heat and pour some raw olive oil over it.
– At the same time, cut the aubergines lengthwise and rinse them in water and salt.
– Then place the aubergines in a baking pan and fill them with braised meat (about 2 tablespoons meat and sauce per aubergine). Cut the tomatoes into rounds and place them on top of the meat. Rub the Arseniko cheese and spread it on the eggplants. Bake in the oven, grill at 250oC for about 5-7 minutes and serve immediately.