Scroll Top

ATTICA

Source of Democracy, land of light

Η Αττική είναι … η Αττική.

Μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Ελλάδας που περικλείει μεταξύ άλλων την πόλη της Αθήνας, πρωτεύουσα της Ελλάδας, την πόλη του Πειραιά, την ιστορική Σαλαμίνα και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού, τους ιστορικούς τόπους από την Ελευσίνα έως το Σούνιο. Σήμερα αποτελεί τμήμα μίας από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.

The Place

Η Αττική είναι τριγωνική χερσόνησος, η οποία εισέρχεται σαν σφήνα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, τα σύνορα της Αττικής καθορίζονταν από τον Ισθμό της Κορίνθου στα δυτικά, και, προς τα ηπειρωτικά, επεκτείνονταν μέχρι τα ύψη του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας. Η συνοριακή γραμμή προς τη θάλασσα, οριοθετούταν από την περιοχή του Ωρωπού στα δεξιά προς το Αιγαίο και τον Σαρωνικό στα Νότια.

Έτσι στην Αττική ορίζονται τρεις μεγάλες ζώνες από τα αρχαία χρόνια: μεταξύ των βουνών Αιγάλεω, Πάρνηθας, Πεντέλης και Υμηττού απλώνονται η Αθήνα και, στη νοτιότερα, ο Πειραιάς. Το παραλιακό μέτωπο, με κέντρο τον Πειραιά, απλώνεται μεταξύ Ελευσίνας και Σουνίου και γύρω από την πόλη στο “εσωτερικό” της χερσονήσου (μεσογαία), είναι η περιοχή ανατολικά και βόρεια από τα βουνά Υμηττό και Πεντέλη – ενώ πλέον προστέθηκαν και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Πεύκα και κωνοφόρα δάση καλύπτουν την περιοχή γύρω από την Πάρνηθα, ενώ Υμηττός, Πεντέλη, Μυριννούς και Λαύριο είναι περιοχές δασωμένες με πεύκα – ενώ τα υπόλοιπα μέρη καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση, ελιές και αμπέλια.
Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν οι πολλές παραλίες, με πολλά λιμανάκια.

Cities & Destinations of Attica

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1834 και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στην Αττική και είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ.

Τα βόρεια προάστια των Αθηνών είναι συγκρότημα δήμων και διάσπαρτων συνοικιών που αναπτύσσονται στη Βόρεια και στην ΒΑΑ οικιστική τάση των Αθηνών. Ιστορική έδρα των βορείων προαστίων είναι η πόλη της Κηφισιάς και των βορειοανατολικών το Χαλάνδρι.

Η Σαλαμίνα, γνωστή από την αρχαιότητα και ως Κούλουρη, είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Σαρωνικού Κόλπου και έναντι του Κόλπου της Ελευσίνας.

Products & Tastes of Attica

Gastronomy of Attica has emerged since antiquity as a complete diet proposition of superior value. Attica soon became well-known world-wide for its local products and agricultural tradition

Local products of Attica

  • …….
  • …….
  • …….
  • …….

Sightseeing in Attica

 

Ακόμα κι αν αρχαιολογικά ερείπια βρίσκονται σχεδόν σε όλη την περιοχή της Αττικής, τα πιο σημαντικά είναι αυτά που βρίσκονται στην Ακρόπολη και το Θησείο, το Σούνιο και την Ελευσίνα – η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, αρχής γενομένης από τη μυκηναϊκή περίοδο, συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της αρχαιότητας.

Η Αττική έχει επίσης μια σειρά από φρούρια καθώς, κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου, η Αθήνα οχυρώθηκε στα βόρεια από το φρούριο των Ελευθερών, το οποίο είναι σήμερα καλά διατηρημένο. Άλλες φρούρια ήταν επίσης της Οινόης, της Δεκέλειας και των Αφιδνών. Χαρακτηριστικό της Αττικής είναι επίσης τα μοναστήρια της, όπως του Δαφνίου, της Φνερωμένης στη Σαλαμίνα, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παντέλη, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Καρέα, η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα κα.

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τον Πύργο Βασιλίσσης, τα Ανάκτορα του Τατοϊου, τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής και του Κορινθιακού, την Πλάκα στην Αθήνα, την Λίμνη της Βουλιαγμένης, το Αρχαίο Θέατρο Θωρικού κλπ

Places of Interest in Attica