ΚΡΗΤΗ

Κοιτίδα Πολιτισμού - προσκύνημα Τουρισμού και …. Γεύσεων

Η Κρήτη δεν χρειάζεται ασφαλώς συστάσεις. Είναι ένας από τους πιό γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, με μερικές από τις διασημότερες παραλίες και θέρετρα για όλα τα γούστα και βαλάντια, από τα Μάλια και τα Μάταλα έως την Ελούντα. Συγχρόνως αποτελεί και μια κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού, τόπος του Μινωικού Πολιτισμού, με μνημεία, αρχαιολογικά και νεώτερα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος και φήμης, από την Κνωσό έως το Καστέλι.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Με ένα πλούσιο ανάγλυφο που αποτελείται από παραλίες έως οροπέδια και ψηλά βουνά, η Κρήτη είναι ένας παράδεισος δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, ενώ επιπλέον, η Κρητική Διατροφή, ξακουστή σε όλο τον κόσμο, θεωρείται ο πυρήνας και η πηγή της Μεσογειακής Διατροφής.

Το μεγάλα πλεονεκτήματα της Κρήτης, η θέση και το μέγεθός της, την κάνουν να αποτελεί ένα μεγάλο και ενιαίο χώρο, πλούσιο σε παραγωγή και παγκόσμια διάσημο ως τουριστικό προορισμό, γι’ αυτό και υπάρχει εξαιρετικά πολύ πληροφοριακό υλικό για κάθε θέμα που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Ανακαλύψτε μαζί μας σιγά-σιγά τις γεύσεις της και τις ευκαιρίες διαμονής της!

Ο Τόπος

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το 5ο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική.
Διοικητικά, αποτελεί μία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, έδρα της Περιφέρειας. Το νησί έχει πληθυσμό 625.000 κατοίκων, βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και  βρέχεται βόρεια από το Κρητικό και νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διατηρώντας όμως τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία. Κατά τα έτη 3000 π.Χ.–1400 π.Χ. άκμασε στο νησί ο Μινωικός πολιτισμός, ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο και τα Γουρνιά όπου βρέθηκαν ανακτορικά συγκροτήματα. (περισσότερα στη wikipedia).

Γεωγραφικά, η ακτογραμμή της παρουσιάζει βαθύ διαμελισμό, ο οποίος παρουσιάζει στην Κρήτη πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτών. Από την άλλη, το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό με τρεις κύριες οροσειρές,τoν Ψηλορείτη (Ίδα) (2456 μ.) τα Λευκά Όρη (2454 μ.) και τη Δίκτη (Λασιθιώτικα Όρη) (2148 μ.), ενώ υπάρχουν και πολλοί ορεινοί όγκοι άνω των 1.000 μ.
Σε αυτά τα βουνά υπάρχουν εύφορα οροπέδια, όπως ο Ομαλός στα Λευκά Όρη και σημαντικά σπήλαια όπως το Δικταίο και το Ιδαίο άντρο. Κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό της Κρήτης είναι τα επιβλητικά φαράγγια όπως το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι Ίμπρου, το φαράγγι Χα, το φαράγγι των Μύλων, καθώς και το Κουρταλιώτικο φαράγγι.

Περιοχές, Νομοί & Πόλεις της Κρήτης

Προϊόντα & Γεύσεις Κρήτης – Κρητική Διατροφή

Λόγω της μεγάλης έκτασης και της ποικιλομορφίας του εδάφους της, η Κρήτη έχει ένα τεράστιο πλούτο προϊόντων και γεύσεων. Στην πραγματικότητα, η Κρήτη είναι μια ευρύτερη περιοχή στην οποία διακρίνουμε υποπεριοχές με κοινά όμως “μαγειρικά πρότυπα”.

Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον την επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, τότε που ερευνητές από το Ίδρυμα Rockefeller των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της δίαιτας των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες. Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές συμπέραναν ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».

Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα της Κρήτης, αλλά και τις δίαιτες άλλων περιοχών της Μεσογείου οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν είχαν πια ξεπεραστεί οι συνέπειες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πριν την άφιξη της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού. Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις περιοχές της Μεσογείου στις οποίες καλλιεργούνταν παραδοσιακά τα ελαιόδενδρα.

Τοπικά προϊόντα, γεύσεις & σπεσιαλιτέ της Κρήτης

  • Ελαιόλαδο
  • Μέλι από Πευκοθύμαρο
  • Τσικουδιά
  • Ρακόμελο
  • Ντάκος
  • Καλτσούνια
  • Απάκι
  • Γαμοπίλαφο
  • Χοχλιοί (Μπουρμπουριστοί)

Σύντομα θα σας προσφέρουμε “χαρτογράφηση” των προϊόντων και γεύσεων της Κρήτης, με τις περιοχές προέλευσής τους και συνταγές που θα τα αναδεικνύουν.

Αξιοθέατα Κρήτης

 

Εδώ θα σας δίνουμε πληροφορίες για σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σχετικά με δυνατότητα επισκέψεων και περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικά μνημεία και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τα οποία αποτελούν την κληρονομιά της Κρήτης. Πολλά από αυτά είναι κοντά σε μονάδες του Δικτύου μας και συνδυάζονται με πλήθος δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης