Υψηλή κατανάλωση κρέατος οι Έλληνες – αυξάνονται οι flexitarians
“Meat consumption & flexitarians in Greece (english summary)
[GR] “Η Ελλάδα χώρα των παμφάγων – αυξάνονται χορτοφάγοι/flexetarians. πρώτη θέση στο κρέας!!”
Το υψηλότερο ποσοστό παμφάγων μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζει η Ελλάδα (!), καθώς πάνω από 7 στους 10 καταναλωτές (73%) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καταναλώνοντας μέχρι και 3,3 κιλά κρέατος μηνιαίως στη διατροφή τους!! Πάντως, σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (26%). Επιπλέον, πάνω από 8 στους 10 παμφάγους (82%) συμφωνούν, παρότι οι ίδιοι καταναλώνουν κρέας, ότι υπάρχουν λόγοι να γίνει κάποιος χορτοφάγος, με σημαντικότερο κίνητρο τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων και επόμενους (!) την υγεία και το περιβάλλον. Στο σκηνικό αυτό, ως «μπροστάρισσα» στον χώρο των φυτικών τροφίμων και της στροφής που σταδιακά παρατηρείται προς αυτόν, εμφανίζεται η «φυλή» των flexitarians (καταναλωτές που ακολουθούν ευέλικτη διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος), τα μέλη της οποίας παρατηρούνται συνηθέστερα στις ηλικίες άνω των 45 ετών (ποσοστό 55,7%).
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη η οποία διενεργήθηκε τον Ιούνιο 2022 από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg). Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων, Σουζάνα Ισαακίδου, επισημαίνει ότι η χορτοφαγία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, «χτίζοντας» πάνω σε μια τάση που ενδυναμώθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Την τελευταία διετία, με την πανδημία -που οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στην υγιεινή διατροφή- και την κλιματική κρίση, που ανέδειξε την εντατική κτηνοτροφία ως έναν από τους σημαντικούς λόγους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δημιουργήθηκε δυναμική τάση ανάπτυξης της χορτοφαγίας και στην Ελλάδα. Επιπλέον, η επιθυμία και απαίτηση των νεότερων γενεών για δικαιότερη μεταχείριση των ζώων συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση» .
Οι Έλληνες καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά συχνότερα από τον μέσο Ευρωπαίο, αλλά τρώνε περίπου το ίδιο συχνά αβγά και ψάρια και θαλασσινά. Οι flexitarians καταναλώνουν 900-1500 γραμμάρια κρέατος μηνιαίως ενώ οι παμφάγοι υπερδιπλάσια ποσότητα (2250- 3350 γραμμάρια μηνιαίως)!!! Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 7% καταναλώνει κρέας λιγότερο από μια φορά εβδομαδιαίως και μόνο το 5% γαλακτοκομικά με αντίστοιχη συχνότητα (τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 29% και 18%!!). Οι δε flexitarians ρωτήθηκαν για την κατανάλωση εναλλακτικών φυτικών τροφίμων (plant- based). Οι απαντήσεις τους δείχνουν δυσπιστία απέναντι στα προϊόντα αυτά, αλλά και διστακτικότητα να τα δοκιμάσουν. Οι βασικοί λόγοι που δεν τα προτιμούν είναι, όπως δηλώνουν, η υψηλή τιμή (35%), η όχι και τόσο καλή γεύση (21%), η έλλειψη ικανού εύρους επιλογών (21%), αλλά και ο προβληματισμός για το πόσο υγιεινά είναι (14%).
Διαβάστε το πλήρες άρθρο “Έρευνα: Πληθαίνουν οι χορτοφάγοι – Η Ελλάδα είναι η χώρα των παμφάγων – Πόσο κρέας τρώνε οι Έλληνες” στο star.gr
** Να σημειωθεί ότι η πρωτιά της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, αλλά τουλάχιστον ως τάση εξηγείται από το γεγονός ότι πανευρωπαϊκά η αντικατάσταση κρέατος από χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο αυξητική από ό,τι στην Ελλάδα.
[EN]: “GREECE FIRST IN MEAT – VEGETARIANS/FLEXETARIANS ARE INCREASING (summary)”
Greece has the highest percentage of omnivores among 11 European countries (!), as more than 7 out of 10 consumers (73%) belong to this category, consuming up to 3.3 kg of meat per month in their diet!! However 49% wish to reduce meat consumption. In addition, more than 8 out of 10 omnivores (82%) agree, even though they themselves consume meat, that there are reasons to become a vegetarian, with the most important motivation being the improvement of animal treatment and next (!) health and the environment. First in this are the flexitarians (consumers who follow a flexible diet, with reduced meat consumption).
The above results from a study carried out in June 2022 by the Association of Greek Vegetarians (HellasVeg). According to its President, “vegetarianism is expected to increase significantly in Greece in the coming years, “building” on a trend that strengthened during the pandemic for healthy eating and highlighted intensive animal husbandry as an important reason for environmental burden”.
Greeks consume meat and dairy more often than the average European, but they eat eggs and fish and seafood about as often. Flexitarians consume 900-1500 grams of meat per month while omnivores more than double the amount (2250-3350 grams per month)!!! The researchers found that only 7% consume meat less than once a week and only 5% dairy with the same frequency (the corresponding figures for Europeans are 29% and 18%!!).
** Read the full article in star.gr (unfortunately in Greek).