“Μεσογειακή Διατροφή” αρχικά ήταν είναι όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό Φυσιολόγο και Διατροφολόγο Ancel Κeys από το Πανεπιστήμιο της Minnesota και τους συνεργάτες του από όλη τη Μεσόγειο
Η μεταπολεμική Ελληνική διατροφή παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με δίαιτες άλλων περιοχών της Μεσογείου κατά της ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, στη Μελέτη των Επτά Χωρών φάνηκε ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων και φρούτων (και ιδιαίτερα στην Κρήτη των χορταρικών) ήταν υψηλότερη συγκριτικά με την κατανάλωση των τροφίμων αυτών στην υπόλοιπη Μεσόγειο, ενώ το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά καταναλώνονταν σε μικρότερες ποσότητες.
Η συσχέτιση της δίαιτας των κατοίκων της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας με την Υγεία έγινε ευρέως γνωστή αργότερα, με τη “Μελέτη των Επτά Χωρών”. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 από τον Αμερικανό Ancel Κeys και τους συνεργάτες του.
Το 2010, η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο (προστέθηκαν και άλλες χώρες της Μεσογείου το 2013 – συνολικά 7). Με αυτό αναγνωρίστηκε ότι :
Εξαιρετικό άρθρο της γνωστής και βραβευμένης Ελληνο-Αμερικανίδας Διατροφολόγου και Διαιτολόγου Elena Paravantes, ιδρύτριας του επίσης γνωστού olivetomato.com και Health Editor του Olive Oil Times μεταξύ άλλων.