Scroll Top

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Διατροφή και Υγεία
Το μυστήριο των λίγων θανάτων Covid στην Αφρική
Africa’s Low Covid Death Rates Mystery

[GR] Είναι πραγματικά μυστήριο τα χαμηλά ποσοστά θανάτων από Covid στην Αφρική;

Ειναι το ερώτημα που θέτει σχετικό άρθρο του Plant Based News.
Ο Covid-19 αναμενόταν να καταστρέψει τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς η πανδημία άρχισε να διασχίζει την ήπειρο. Όμως κάτι περίεργο συνέβη –ή μάλλον ΔΕΝ συνέβη– το οποίο άφησε τους επιστήμονες μπερδεμένους. Κράτη όπως η Σιέρα Λεόνε, με οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους και όπου η ελονοσία, ο Έμπολα, η Φυματίωση και ο ιός HIV έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή, έχουν καταγράψει πολύ λίγα κρούσματα και ελάχιστους θανάτους από Covid : 123 συνολικά, με την περιοχή Kamakwie να έχει αναφέρει μόλις 11 κρούσματα και κανέναν θάνατο από την έναρξη της πανδημίας!!

Γιατί θα μπορούσε να συνέβη αυτό; Απλώς δεν έχουν μετρηθεί οι άρρωστοι; Η παραλλαγή Beta κατέστρεψε τη Νότια Αφρική, όπως και η Delta και η Omicron, ωστόσο μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ηπείρου δεν ανέφερε παρόμοιους αριθμούς νεκρών. Η έλλειψη συνεπούς τήρησης αρχείων ισχύει, ωστόσο η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου τα δύο τρίτα (2/3) του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν αντισώματα (!) κατά του Sars-Cov-2 (78 % στη Σιέρα Λεόνε) με μόνο περίπου 14 % ποσοστά εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν όντως μολυνθεί, αλλά δεν αρρώστησαν!

Διατροφή και ασθένεια
Υπήρξαν εικασίες ότι ένας μικρότερος μέσος όρος ηλικίας θα μπορούσε να παίζει ρόλο (μόνο το 3% των ανθρώπων είναι 65 ετών και άνω στην Υποσαχάρια Αφρική), καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες, ο τρόπος ζωής σε εξωτερικούς χώρους και η περιορισμένη υποδομή δημόσιων μεταφορών (που δημιουργούν συγχνωτισμό). Αλλά στην Ινδία, με παρόμοιες ποσότητες νέων και υψηλές θερμοκρασίες, η παραλλαγή Delta προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους – πολύ περισσότερους από τους 400.000 που αναφέρθηκαν επίσημα.
Φαίνεται ότι τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών ήταν ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την καλή εικόνα της αφρικανικής υποήπειρου – σε χώρες όπου τα διατροφικά πρότυπα είναι τρόφιμα μη επεξεργασμένα (ολικής άλεσης) και κυρίως φυτικά, καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένες.

Ο χειρουργός Denis Burkitt, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην Ουγκάντα, ήταν ο πρώτος που συζήτησε την «υπόθεση των (φυτικών) ινών».
Σημείωσε ότι οι μεσήλικες (40-60 ετών) είχαν πολύ χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που ήταν κοινές σε άτομα παρόμοιας ηλικίας που ζούσαν στην Αγγλία, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, εκκολπωματίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, κήλες, κιρσούς, διαβήτη, αθηροσκλήρωση και άσθμα, τα οποία όλα συνδέονται με τον τρόπο ζωής που συνήθως ακολουθείται σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Ο Burkitt απέδωσε αυτές τις ασθένειες στις μικρές ποσότητες φυτικών ινών που καταναλώνονται σε μέρη όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω της υπερβολικής επεξεργασίας φυσικών τροφίμων. Σήμερα, η πρόσληψη διαιτητικών ινών είναι περίπου 15 g/ημέρα, η οποία είναι πολύ κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες (30g/ημέρα) και την ποσότητα των 50g/ημέρα που υποστήριξε ο Burkitt, η οποία σχετίζεται με δίαιτες από αγροτικές, νότιες και ανατολικές περιοχές της υποσαχάρια Αφρικής.

Ανεπάρκεια φυτικών ινών
Μετά τον θάνατο του Burkitt το 1993, η υπόθεσή του επαληθεύτηκε και επεκτάθηκε από μεγάλης κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες ανέφεραν ότι η ανεπάρκεια φυτικών ινών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού και αυξάνει τη θνησιμότητα από καρκίνο και τους θανάτους από καρδιαγγειακά, λοιμώδη και λοιμώδη νοσήματα και αναπνευστικές ασθένειες, διαβήτη και όλα τα μη καρδιαγγειακά, μη καρκινικά αίτια.
Η υγεία του εντέρου και το μικροβίωμα είναι ένας τομέας έρευνας που επαλήθευσε περαιτέρω τις αρχικές παρατηρήσεις του Burkitt – γνωρίζουμε τώρα ότι τα προϊόντα ζύμωσης ινών στο κόλον, που ονομάζονται «λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας» (SCFAs) καταστέλλουν την περίσσεια βλέννας, τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου στο το έντερο.
Τα SCFA έχουν επίσης υποδοχείς εκτός του εντέρου που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας και να μειώσουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την αθηροσκλήρωση, την αλλεργία και τον καρκίνο.

Το ξέραμε ήδη: σύμμαχος στη μάχη κατά του κορονοϊού η διατροφή με φυτικά προϊόντα

Τα νέα δεν είναι εντελώς καινούργια. Σε σχετική έρευνα του 2020, με τίτλο “Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study” που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut, καταδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας έναντι του κορωνοϊού. Το βασικό συμπέρασμα του τύπου που την επεξεργάστηκε είναι ότι “Plant-rich diet may lower odds for severe COVID-19” …

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, δηλαδή η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου. Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ανήκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη σημαντικότερο, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος!!

Πολλοί άγνωστοι παράμετροι, αλλά οι ενδείξεις είναι ισχυρές

Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Σε απόλυτες τιμές, το ποσοστό σοβαρής νόσου COVID-19 στην έρευνα ήταν 1,6 ανά 10.000 άτομα το μήνα στην ομάδα με τις πιο υγιεινές δίαιτες στην ομάδα με τις φτωχότερες δίαιτες, το ποσοστό ήταν 2,1 ανά 10.000 κάθε μήνα.
Φυσικά, είπε ο κος Jordi Merino, συντονιστής της έρευνς, τα άτομα με υγιεινή διατροφή μπορεί να διαφέρουν από πολλές απόψεις από αυτά με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Έτσι, η ομάδα του έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, οι συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και αν οι άνθρωποι ζούσαν σε γειτονιές χαμηλού ή υψηλού εισοδήματος. Η παχυσαρκία, για παράδειγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σοβαρό COVID-19. Και το σωματικό βάρος εξήγησε ένα μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου COVID-19, διαπίστωσε η μελέτη. Αλλά η ίδια η δίαιτα εξακολουθούσε να έχει προστατευτική δράση, σημείωσαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, είπε ο Merino, η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2020 — πριν εμβολιαστεί κάποιος και πριν από την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta. Είναι άγνωστο εάν μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πρόσθετο αντίκτυπο σε ένα εμβολιασμένο άτομο ή σε μια περίοδο κυριαρχίας του Δέλτα.
Αν και με αυτές τις επιφυλάξεις οι ερευνητές είπαν ότι η κατανάλωση άφθονων ολόκληρων, φυτικών τροφών είναι σίγουρα μια σοφή ιδέα, καθώς τα άτομα με καλή διατροφή είναι γενικά πιο υγιή και πιο ανθεκτικά. «Είναι πολύ λογικό να προτείνουμε ότι μια υγιεινή διατροφή θα είναι ωφέλιμη»..

ENG: Are Africa’s Low Covid Death Rates Really A Mystery?

… is the subject of a recent article in Plant Based News.
Covid-19 was expected to ravage the unvaccinated populations of Central and West African countries as the pandemic began to rip through the continent. But something curious happened – or did not happen – which has left scientists baffled. Counties such as Sierra Leone, with eight million people and where malaria, Ebola, TB, and HIV have caused such devastation, have registered very few cases and barely any covid deaths; 123 in total, with Kamakwie district having reported just 11 cases and no deaths since the pandemic began.
Why could this be? Have the sick simply not been counted? The Beta variant ravaged South Africa, as did Delta and Omicron, yet much of the rest of the continent did not report similar death tolls. A lack of consistent record keeping is relevant; and yet research has shown that about two thirds of the population in most Sub-Saharan countries do have antibodies to Sars-Cov-2 (78 % in Sierra Leone) with only around 14 % vaccination rates. This means most people will have been infected, but not have been unwell !!

Diet and disease
There has been speculation that a younger average age could be playing a part (only three percent of people are 65 or older in Sub-Saharan Africa, as well as high temperatures, outdoor lifestyles, and limited public transportation infrastructure. But in India, with similar amounts of young people and high temperatures, the Delta variant caused millions of deaths – far more than the 400,000 officially reported. It seems that lower rates of chronic disease has also been an important factor in sparing the African sub-continent – in countries where dietary patterns are whole foods and predominantly plant-based, conditions such as diabetes, hypertension, and asthma are far less prevalent.

Surgeon Denis Burkitt who lived and worked in Uganda, was the first to discuss the “fiber hypothesis”.  He noted that middle-aged people (40-60 years old) had a much lower incidence of diseases that were common in similarly aged people living in England, including colon cancer, diverticulitis, appendicitis, hernias, varicose veins, diabetes, atherosclerosis, and asthma, all of which are associated with lifestyles commonly led in high-income countries.
Burkitt attributed these diseases to the small quantities of dietary fiber consumed in places like Europe and the US, due mainly to the over-processing of natural foods. Nowadays, dietary fiber intake is around 15 g/day, which is well below recommended amounts (30g/day) and the amount of 50g/day that Burkitt advocated for, which is associated with diets from rural, southern, and eastern sub-Saharan Africa.

Fiber deficiency
Since Burkitt’s death in 1993, his hypothesis has been verified and extended by large-scale epidemiological studies, which have reported that fiber deficiency increases the risk of colon, liver, and breast cancer and increases all cancer mortality and death from cardiovascular, infectious, and respiratory diseases, diabetes, and all non-cardiovascular, non-cancer causes. Gut health and the microbiome is an area of research that has further verified Burkitt’s initial observations – we now know that products of fiber fermentation in the colon, called “short chain fatty acids” (SCFAs) suppress mucus excess, inflammation, and cancer risk in the gut.
SCFAs also have receptors outside of the gut which can affect our metabolism and reduce obesity, diabetes, atherosclerosis, allergy, and cancer.

Plant-rich diet may lower odds for severe COVID-19, study suggests
This is not really “news”. People who eat plenty of fruits and vegetables may have a somewhat lower risk of COVID-19 than those with unhealthy diets, a new study suggests.

Of more than 590,000 adults surveyed, researchers found that the 25% with the most plant-rich diets had a 9% lower risk of developing COVID-19 than the 25% with the least-healthy diets. Their risk of severe COVID-19, meanwhile, was 41% lower, according to findings recently published online in the journal Gut. Experts were quick to stress that healthy eating is no magic immune-booster that will ward off COVID-19. “This doesn’t change anything. Get vaccinated,” said Dr. Aaron Glatt, an infectious disease specialist and spokesman for the Infectious Diseases Society of America.
Jordi Merino, the lead researcher on the study, agreed that no one should consider diet a replacement for vaccination or other measures, like wearing a mask. Instead, the findings suggest that poor diet quality may be one of the social and economic contributors to COVID-19 risk. So making healthy foods more accessible to low-income Americans could be one way to help ease the burden of the pandemic, according to Merino, a researcher at Massachusetts General Hospital in Boston. The findings are based on over 592,000 U.S. and British adults who were part of a smartphone survey. They reported on any COVID-19 symptoms they developed and whether they’d tested positive for the disease.

They also completed a diet questionnaire asking about their intake of various foods during a typical week. Merino’s team divided participants into four groups based on their intake of plant foods like fruits and vegetables, whole grains, legumes and vegetable oils. During the study period, there were 31,815 documented cases of COVID-19. On average, the researchers found, the one-quarter of participants with the most plant-rich diets were slightly less likely to develop COVID-19 than the quarter with diets devoid of fruits and vegetables. And when they did get sick, their risk of severe COVID-19 — requiring hospitalization and oxygen — was 41% lower.

Of course, Merino said, people with healthy diets may be different in many ways from those with less-healthful eating habits. So his team accounted for factors like age, race, exercise habits, smoking, body weight and whether people lived in low- or high-income neighborhoods. Obesity, for example, is a risk factor for severe COVID-19. And body weight did explain a good portion of the connection between diet and COVID-19 risk, the study found.