Scroll Top

LIBRARY OF LIFE

Foods & Products

Melomakarona:

No 1 European Christmas treat, no. 3 of best cookies of the world

Greek cuisine triumphs again at TasteAtlas; the traditional dishes, salads, cheeses, coffees and many more, always figure in the first positions of the culinary guide, which advertises Greek gastronomy legacy in the best possible way around the world. It is no coincidence that this way Greek cuisine was voted for 20024 as the Best Cuisine in the World.

Now the traditional sweets of Greece are taking the place they deserve, with the “honey macaroons” (melomakarona), being in the central stage. TasteAtlas presented its list of the Best Christmas Treats in Europe on Christmas Day and melomakarona scored 4.4 out of 5, climbing to the 1st place. Furthermore, just a few days ago, in the list of the Best Cookies in the World, melomakarona claimed 3rd place, two higher than in previous years.

As mentioned in TasteAtlas, though they are thought to have originated in ancient Phoenicia, at eastern Mediterranean coast, melomakarona are nowadays a typical Greek Christmas treat.

Historically, melomakarona are thought to be derived from the ancient and medieval makaria, which were eaten during funerals; gradual changes in the recipe and the addition of dipping them in honey led to “melomakarona” which etymologically is derived from “meli” (the Greek word for honey) and “makaria”.

These delicious egg-shaped semolina cookies are traditionally flavored with honey, orange zest, cinnamon and other spices, olive oil, and cognac.
Immediately after baking, melomakarona cookies are doused in honey syrup, then sprinkled with ground walnuts. Although some argue that another Greek treat that goes under the name finikia refers to a slightly different dessert, occasionally fried and served without walnuts, today both names are used interchangeably.
Dark chocolate-covered melomakarona are also a more recent variation of the traditional recipe.

Greek summary     

Τώρα και τα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδος παίρνουν τη θέση που τους αξίζει, με τα μελομακάρονα να έχουν την τιμητική τους. Το TasteAtlas παρουσίασε ανήμερα των Χριστουγέννων τη λίστα με τα Kαλύτερα Xριστουγεννιάτικα Γλυκά στην Ευρώπη και τα μελομακάρονα συγκέντρωσαν βαθμολογία 4,4 στα 5, σκαρφαλώνοντας στην 1η θέση. Λίγες μόλις ημέρες πριν μάλιστα στη λίστα με τα Καλύτερα Cookies του Κόσμου, κατέλαβαν την 3η θέση, δύο παραπάνω από τις προηγούμενες χρονιές. Όπως αναφέρει ο οδηγός:
“Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα σιμιγδαλένια μπισκότα αρωματίζονται παραδοσιακά με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και κονιάκ.
Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια άλλη εκδοχή ακούει στο όνομα «Φοινίκια» πρόκειται για ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που τηγανίζεται περιστασιακά και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά”.
Ελληνική πηγή: in.gr