ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Διατροφή και Υγεία

Τα 12 πιο “μολυσμένα” και τα 15 πιο “αθώα” φρούτα & λαχανικά του 2019

Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group (www.ewg.org) δημοσιεύσει τη λίστα Dirty Dozen, ή αλλιώς τη λίστα με τα 12 πιο “μολυσμένα” φρούτα και λαχανικά, αλλά και τη λίστα με τα 15 πιό “αθώα”, με βάση μετρήσεις στις ΗΠΑ. Πολλά από αυτά τα προβλήματα παρασιτοκτόνων προκύπτουν λόγω ειδικής ευαισθησίας κάποιων προϊόντων και κάποια λογω ιδιαιτεροτήτων της Αμερικανικής αγοράς, ωστόσο η έρευνα δίνει κάποια (μερική) “εικόνα” σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και ο Οργανισμός EWG δημοσιεύει τις λίστες με προτροπή για αγορά βιολογικών προϊόντων (βλ  πλήρη έρευνα), τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς τρίτες έρευνες (πχ Savage) σημειώνουν ότι στα περισσότερα από τα προϊόντα, τα επίπεδα υπολειμμάων παρασιτοκτόων μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων δεν είναι και πολύ διαφορετικά. Φαίνεται όμως ότι όλοι συμφωνούν ότι μερικές κατηγορίες προϊόντων είναι πιό “ένοχες” από άλλες (τόσο στα συμβατικά οσο και στα βιλογικά).

Μια χρήσιμη επισήμανση είναι ότι, ακολουθώντας μάλλον την πίεση και την μόδα της αγοράς, για πρώτη φορά στην ένοχη λίστα εμφανίστηκε (και μάλιστα στην 3η θέση) η “λαχανίδα”, που έχει την φήμη “superfood” – με κάποια δείγματα να έχουν έως και 18 διαφορετικά υπολείμματα!!!

Η λίστα με τα προϊόντα που χαρακτηρίστηκαν πιο μολυσμένα για το 2019 έχει ως εξής:

  1. Φράουλες
  2. Σπανάκι
  3. Λαχανίδα (kale)
  4. Νεκταρίνια
  5. Μήλα
  6. Σταφύλια
  7. Ροδάκινα
  8. Κεράσια
  9. Αχλάδια
  10. Ντομάτες
  11. Σέλερι
  12. Πατάτες

Στον αντίποδα, η “καθαρή” 15άδα, δηλαδή τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων:

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κρεμμύδια
  6. Αρακάς
  7. Παπάγια
  8. Σπαράγγια
  9. Μάνγκο
  10. Μελιτζάνες
  11. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
  12. Aκτινίδια
  13. Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
  14. Κουνουπίδι
  15. Μπρόκολο

Δείτε το σχετικο άρθρο και στο αγγλικό άρθρο του Produce Retailer,