ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Η πηγή της αυθεντικότητάς μας

Συνεταιριστική Μολάων-Μονεμβασιάς ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η (συνεταιριστική) ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ είναι η επιλογή μας για Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με βάση την Αθηνολιά, από την περιοχή της Μονεμβασιάς (στην ανατολική Λακωνία), από όπου δώσαμε και το όνομα στο αντίστοιχο ελαιόλαδό μας : “Malvazia Olive Oil Drops” – ΠΓΕ Λακωνία.

Η ΚΑΣΕΛΛ : η Συνεταιριστική της ανατολικής Λακωνίας

Η ΚΑΣΕΛΛ αποτελεί τη συνέχεια της πρώην “Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας” (Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ.), η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2002. Τα γραφεία της με τη μονάδα συσκευασίας βρίσκονται στη Συκέα Λακωνίας του Δήμου Μονεμβασίας στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο (Ανατολική Λακωνία) ενώ τα ελαιοτριβεία της είναι τοποθετημένα σε ακτίνα περίπου 10Km, περιμετρικά της μονάδας τυποποίησης. Όλη η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ανήκε στην παλαιά Επαρχία Επιδαύρου-Λιμηράς, από όπου πήρε και το αρχικό της όνομα.

Η εταιρία παράγει, συσκευάζει και διακινεί Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας, ενώ διαθέτει σύγχρονη μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας ελαιόλαδου, καθώς και 9 υπερσύγχρονα και αναβαθμισμένα ελαιοτριβεία.
Στην ΚΑΣΕΛΛ μετέχουν 3.500 περίπου ελαιοπαραγωγοί-μέλη (μέτοχοι).

Η παράδοση του Ελαιολάδου στην περιοχή της Μονεμβασιάς και τη Λακωνία

Η πεδιάδα των Μολάων, σύμφωνα με τον περιηγητή Στράβωνα, είναι μια προσχωγενής πεδιάδα που απλώνεται ανάμεσα στο νότιο Πάρνωνα και στο Λακωνικό κόλπο. Το ελαιόλαδο που ήταν απαραίτητο για τη διατροφή των κατοίκων το εξασφάλιζαν από τα πανάρχαια χρόνια με δέντρα ελιάς που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στα άκρα της πεδιάδας, στους πρόποδες των βουνών.

Όταν το ελαιόλαδο έγινε από τον 6ο π.χ. αιώνα είδος διατροφής, απέκτησε συγχρόνως και μια ιδιαίτερη οικονομική και εμπορική αξία και αποτέλεσε για τους κατοίκους της πεδιάδας ένα προϊόν ιδιαίτερης πλουτοπαραγωγικής αξίας.

Αυτό φαίνεται έντονα και κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας. Οι Ενετοί θέλοντας να αυξήσουν την παραγωγή ελαιόλαδου επέτρεψαν με νόμο τον ελεύθερο εμβολιασμό των αγριελιών δίνοντας τίτλους ιδιοκτησίας σε αυτούς που εμβολίαζαν το δέντρο ακόμα και αν βρισκόταν στο κτήμα κάποιου άλλου. Οι Γάλλοι κυρίως προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες και ο Βασίλειος Κρεμμυδάς σε μελέτη του για τον 18ο αιώνα αναφέρει το ελαιόλαδο της Λακωνίας και την εξαιρετική του ποιότητα (αγγουρόλαδο), καθώς και το ότι μεγάλες ποσότητες αυτού εξάγονταν προς τη Γεωργία και τη Γερμανία.

Η απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και η ανασύσταση του ελληνικού κράτους βρίσκουν την πεδιάδα των Μολάων πλούσια και παραγωγική όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια. Σε στατιστική του 1828 η επαρχία Μονεμβασίας απαριθμούσε συνολικά 26.600 ελαιόδενδρα ενώ αρκετά ήταν και τα ελαιοτριβεία που αριθμούσε η περιοχή (συνολικά 55 ελαιοτριβεία).

Αυτή την παράδοση συνεχίζει η ΚΑΣΕΛΛ καθώς και άλλοι παραγωγοί της περιοχής, που έχουν αναδείξει την Αθηνολιά ως μια από τις ναυαρχίδες της ελαιοπαραγωγής στην χώρα μας.