Scroll Top

PRODUCERS / ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

The source of our authenticity
“Mamellada” Σπιτικές Γλυκόξινες Σάλτσες (Chutneys)

Καλαμάτα, Μεσσηνία

[GR] Το εργαστήριο “Mamellada“, ιδρύθηκε το 2016 στην Καλαμάτα, στην Πελοπόννησο, από την Έλενα και τον Γιάννη. Από την αρχή εξειδικεύτηκε στην παραγωγή σπιτικών γλυκόξινων σαλτσών, γνωστές ως “Chutney”, αλλά με ένα ελληνικό twist.
Οι γλυκόξινες μαρμελάδες/σάλτσες (chutney) είναι σάλτσες, ή βάσεις για σάλτσα, με ρίζες στην ινδική κουζίνα, που περιέχουν συστατικά όπως αρωματικά μπαχαρικά, λαχανικά ή φρούτα, ξύδι και ζάχαρη. Όταν το chutney προσαρμόστηκε στην αγγλοϊνδική κουζίνα άρχισε να περιέχει φρούτα, κλασσικά όπως το μήλο και το μάνγκο ή άλλα, και οι γεύσεις έγιναν πιο απαλές και ήπιες με την προσθήκη ζάχαρης. Αργότερα προστέθηκε και ξύδι για να μπορεί να διατηρείται καλύτερα και για μεγαλύτερες περιόδους.

Για τα Ελληνικά γευστικά δεδομένα, οι γλυκόξινες μαρμελάδες (σάλτσες chutney) ανήκουν στην κατηγορία των delicatessen ή gourmet γευστικών απολαύσεων και δίνουν μια «εξωτική» χροιά στο καθημερινό μας τραπέζι, συνοδεύοντας τυριά ή κρέατα. Στην Mamellada χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά από παραγωγούς της Πελοποννήσου και κυρίως της Μεσσηνίας, δημιουργώντας γεύσεις από μήλο, πορτοκάλι, κρεμμύδι, πιπεριές με διάφορες εντάσεις, τομάτα ketchup κλπ.
Εξαιρετική δουλειά!


“Mamellada” Home-made Chutneys

Kalamata, Messinia

The ““Mamellada”” workshop was founded in 2016 by Elena and Giannis, in Kalamata, Messinia, in southwest Peloponnese. From the very beginning, they specialized in the production of homemade “Chutney”, but with a Greek twist.
“Chutney”, sweet-n-sour jams, are sauces with roots in the Indian cuisine, containing ingredients such as aromatic spices, vegetables or fruits, vinegar and sugar. When adapted to Anglo-Indian cuisine it began to contain fruits and became softer and milder with the addition of sugar, whiile vinegar was added later.

In Greece the sweet-and-sour jams/sauces “Chutney” belong to the category of delicacies or gourmet and give an “exotic” flair to our daily table, accompanying cheeses or meats. In Mamellada they use only fresh ingredients from farmers in the Peloponnese and mainly in Messinia, creating flavors of apple, orange, onion, peppers with different intensities, tomato ketchup, etc.
One of the latest addition to our partners list.
Well done Mamellada!