Greek Pasta & Soups
Ζυμαρικά & Σούπες
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Οι άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά από τουλάχιστον το 5.000 π.Χ. Ωστόσο η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε μόλις το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία τους. Γιατί όμως τα ζυμαρικά είναι σημαντικά στη διατροφή μας;
World Pasta Day
October 25 is World Pasta Day. People have been eating pasta since at least 5,000 B.C. However, this delightful holiday was only established in 1998, 3 years after 40 pasta producers from around the world, membrs of Union of European Pasta Manufacturers (UNAFPA), gathered to hold the globe’s first World Pasta Congress, in 1995. But why is past important for our diet, nutrition-wise ?
Ζυμαρικά & Σούπες ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά είναι παγκόσμια γνωστά σαν τρόφιμα τα οποία φτιάχνονται από αλεύρι και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά), και μαγειρεύονται γενικά σε βραστό νερό. Το πρώτο ζυμαρικό θεωρείται πως εμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ως ένα τετράγωνο, πλατύ φύλλο ζύμης με την ονομασία “λάσανον” (τα μετέπειτα λαζάνια – lasagna). Ακολούθως το λάσανο έγινε γνωστό στους Ρωμαίους και μέσω αυτών σε όλους τους λαούς.
Οι Άραβες γνώρισαν τα πρώιμα “lasagna” στα ταξίδια τους τον 5ο αιώνα, και σε αυτούς οφείλεται η πρώτη παρασκευή ξηρών ζυμαρικών. Στην Ευρώπη ήρθαν με την εισβολή των Λίβυων Αράβων στη Σικελία τον 7ο αιώνα και εξαπλώθηκαν γρήγορα στην Ιταλία, εξάγονταν δε γρήγορα σε όλη τη Μεσόγειο.
Παρ’ όλη τη μεγάλη διείσδυση στην Ιταλική ζωή (ιδιαίτερα του Νότου), η μεγάλη εξάπλωση των ζυμαρικών έγινε στον 19ο αιώνα, με τη βιομηχανοποίηση στην παραγωγή των ζυμαρικών στην περιοχή της Νάπολης.
Θρεπτικά Συστατικά
Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση τους. Είναι φτωχά σε σάκχαρα και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σε μια σταθερότητα το σάκχαρο του αίματος (αφού χωνεύονται αργά) και άρα δεν επιτρέπουν έντονες αυξομειώσεις ενέργειας. Είναι πλούσια σε σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της οικογένειας B (ιδιαίτερα φολεϊκό οξύ Β9), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και χοληστερόλη.
Χυλοπίτες
Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αλεύρι (σιμιγδάλι) , αυγά, γάλα και αλάτι. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες ή μικρά τετράγωνα.
Σούπες Ζυμαρικών – Τραχανάς
Οι σούπες ζυμαρικών είναι μέρος της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, πολύ θρεπτικές και με χαμηλά λιπαρά. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός πλήρους γεύματος ως πρώτο πιάτο ή να ένα ελαφρύ γεύμα από μόνες τους. Η πιο γνωστή σούπα ζυμαρικών είναι ο τραχανάς: ζυμαρικό φτιαγμένο από σιμιγδάλι και γάλα. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με άλλα πρόσθετα, πιο συχνά με τομάτα ή με προσθέτοντας τυρί φέτα στο τέλος.
Greek Pasta & “pasta-soups”
Pasta is globally known as food made from flour and water (and in some cases with the addition of eggs), and are generally cooked in boiling water. The first “pasta” is considered to be appeared in ancient Greece, as a square, flat dough sheet with the name “lasanon” (subsequently “lasagna”). Then the lasanon became known to the Romans and through them to all nations.
The Arabs became acquainted with the early “lasagna” during their journeys in the 5th century, the first production of dry pasta is attributed to them In Europe, lasagna arrived with the invasion of the Libyan Arabs in Sicily, during the 7th century, and quickly spread to Italy; exports followed soon throughout the Mediterranean.
Despite the high penetration in Italian life (especially in the South), the wide spread of pasta was made in the 19th century with the industrialization of the pasta production in the Naples area.
Nutrients
As for the nutritional value, pasta is low in sugar and high in complex carbohydrates, which maintain a stable blood sugar level (as they are digested slowly) and, thus, do not allow high volatility of energy. Pasta is rich in iron, selenium, calcium, phosphorus, protein and vitamins family B (especially Foley Acid B9) and contain little fat and cholesterol.
Greek Noodles / Hylopittes
The “Hylopittes” are type of traditional Greek pasta made from flour (semolina), eggs, milk and salt. The dough is opened in thin sheets, and then cut into strips or small squares.
Greek Noodle Soup – Trahanas
Pasta Soup is part of traditional Greek cuisine, very nutritious and with low fat. It can be part of a full meal as a first course or a light meal itself. The most famous pasta soup (noodle) is “trachanas” – pasta made from semolina and milk. It comes in several varieties: sweet and sour, thick and thin. Sometimes it is cooked with other natural additives, more often tomato.
Tips (in Greek)
Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100 γρ) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι). Έτσι συνδυάζοντάς τα με σάλτσες λαχανικών, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα.
Επίσης, καθώς τα υπολείμματα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων, τη μείωση της σπατάλης και τις προσπάθειες που μειώνουν χρόνο, μπορείτε να δείτε έξυπνα τρικ και πρακτικές συμβουλές να ξαναζεστάνουμε τα ζυμαρικά μας χωρίς να τα “δολοφονήσουμε” από το σχετικό αφιέρωμα της Huffington Post, με την ευγενική συμμετοχή επιστημόνων τροφίμων και επαγγελματιών chef.
Θέματα που καλύπτει το αφιέρωμα:
1. Γιατί τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά γίνονται τόσο κολλώδη;
2. Το μαγείρεμα ζυμαρικών to-order και το ανακάτεμά τους με ξαναζεσταμένη σάλτσα θα αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα
3. Το σοτάρισμα στο τηγάνι λειτουργεί καλύτερα για ζυμαρικά με σάλτσα
4. Για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων, ας προσθέσουμε μια πιτσιλιά νερού
5. Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να μετατραπούν εντελώς σε ένα νέο πιάτο.