ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΗΣ

Διατροφή και Υγεία

«Βόμβα» για τον οργανισμό η συχνή κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων

Τα Πολύ Επεξεργασμένα Τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνών, ενώ μας οδηγούν να τρώμε και περισσότερο!!!!

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)», σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης (άνω του 50% στις εύπορες χώρες!!). Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων κ.α.

Στην 1η έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία (και τη Βραζιλία), οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια 24ώρων γευμάτων 105.000 ατόμων κάθε 6 μήνες για 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%.

Στην 2η έρευνα, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 20.000 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσο όρο στα επόμενα δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%..

Περισσοτερα στο σχετικο άρθρο του ελληνικού CNN και πλήρης παρουσίαση στην αγγλόφωνη έκδοση του CNN

Παράλληλα, τον λόγο για τον οποίο μας παχαίνουν τα Πολύ Επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε.

Στην πρώτη μελέτη του είδους, από την η ομάδα των εθελοντών διαπίστωσαν ότι, όταν έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα απ’ ό,τι όταν έτρωγαν μη-επεξεργασμένα τρόφιμα.- με αποτέλεσμα να πάρουν 1 extra κιλό σε 15 ημέρες !!!!

Περισσοτερα στο σχετικο άρθρο και πλήρης παρουσίαση στην αγγλόφωνη έκδοση του CNN