EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Events to share ideas and knowledge
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 
Ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
Γιώργος Παξινός, Εκδόσεις Καλέντη

 

 

** Presentation of the book “A river divided”, by George Paxinos (in Greek)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ως  Authentic Greece είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε ποιοτικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ευρύτερα κοινωνικά θέματα – και ειδικά τα λεγόμενα “περιβαλλοντικά”. Σε αυτή την κατεύθυνση είμασταν εκεί, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ακαδημίας 42, την Δευτέρα 7/11/2022, να μιλήσουμε για το περιβάλλον και την μη-Βιωσιμότητα, κατά την παρουσίαση του περιβαλλοντικού μυθιστορήματος του κορυφαίου Έλληνα Νευροεπιστήμονα από την Αυστραλία, Ακαδημαϊκού Γιώργου Παξινού, με τίτλο: “Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας” (Αγγλικός τίτλος: “A river divided”).

Η συγγραφή αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας εικοσαετίας. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο Παξινού, ενός λαμπρού Έλληνα της διασποράς, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η Επιστήμη, η Ιστορία και η Φιλοσοφία υπηρετούν το ουμανιστικό ιδεώδες. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους. Παράλληλα, εμβαθύνει σε ένα ευρύ φάσμα ιδεών: τα αληθινά κίνητρα πίσω από την επιστημονική έρευνα, η φύση έναντι της ανατροφής, ο μύθος της ελευθερίας της βούλησης, η υπαρξιακή απειλή της απληστίας των εταιρειών, οι ηθικές διαστάσεις της πνευματικής αλαζονείας. Ο συγγραφέας, ως ευαισθητοποιημένος επιστήμονας και γνήσιος ακτιβιστής, προσπαθεί να αφυπνίσει σχετικά με μια σειρά σημαντικών θεμάτων: κλιματική αλλαγή, πολιτική μυωπία, βιοηθική, τα όρια της επιστήμης, η ουσία της γονεϊκότητας και η αντίληψη του ανθρώπου για τον Θεό.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην παρουσίαση συμμετείχε και ο κορυφαίος επιστήμονας της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στις Διασκέψεις για το Κλίμα, Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, που μίλησε “κλέβοντας” λίγο χρόνο από την συμμετοχή του από την 27η Διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο, από όπου και μας μετέφερε και πολλά παραλειπόμενα.

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εδώ θα βρείτε το υλικό της παρουσίασης του Δημήτρη Η. Βασιλείου, εκπροσώπου της Authentic Greece, με σημαντική εμπειρία στα θέματα Βιωσιμότητας, ειδικά μέσα από τα Τρόφιμα, τον Τουρισμό και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Η παρουσίαση δίνει το στίγμα του περιβαλλοντικού προβλήματος με άξονα τον Αμαζόνιο, που αποτελεί το κεντρικό πεδίο δράσης και “μάχης” του βιβλίου, ως παράδειγμα της καταστροφικής επέμβασης του Ανθρώπου στον πλανήτη, ενώ κλείνει με αποσπάσματα που βιβλίου που εξηγούν στο βιολογικό επίπεδο του “πιθηκοειδούς” εγκεφάλου μας γιατί αυτή η παρέμβαση  ακολούθησε αυτή την πορεία αλλά και γιατί αποτυγχάνουμε συνεχώς στους στόχους αναστροφής της πορείας αυτής: δεν μπορούμε καν να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, καθώς είμαστε πολύ απασχολημένοι στην αυτοθαυμασμό μας!  

Παρουσίαση pdf
Events_Paxinos book_Vassiliou pdf thumb

Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΨΥΧΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΙΑ

Video  της ομιλίας του ίδιου του Γιώργου Παξινού από την παρουσίαση του βιβλίου του, με θέμα την Ψυχή και την (αν)ικανότητά μας να σκεφτούμε με τον εγκέφαλο που έχουμε και απουσία ελεύθερης (;) βούλησης … ώστε να συνειδητοποιήσουμε και να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.

Φωτογραφίες της εκδήλωσης σύντομα εδώ