ιστοριεσ επιτυχιασ

"Γίνεται" - Ιστορίες μικρών επιτυχιών
Greece is exporting chefs (main article in Greek)”
“Η Ελλάδα “εξάγει” σεφ: Ποιοι κάνουν trend την ελληνική κουζίνα διεθνώς”

ENGLISH summary:

And suddenly, at the same time that in Greece local cuisine is flourishing in all ways and styles, “blue&white” (ie Greek) gastronomy is developing into a global trend and Greek chefs are receiving many proposals for collaboration, in order to cater to the countries of Europe, Asia and of America.
“This year we received 30 requests to create mainly new ones, but also to curate existing Greek restaurants all over the globe! In previous years, the requests that reached us did not exceed four,” says Athenagoras Kostakos, who is already curating, with his team, restaurants in Armenia, Singapore, two in Istanbul, as many in Chicago and he is preparing to set sail for Bahrain, Qatar, Dubai and maybe Hong Kong and Thailand. “Tourism is helping Greek gastronomy a lot, which I predict will become the next hot trend internationally. Not as fine dining from the start, but with traditional flavors that have a modern twist and with enough dishes to be shared between groups. The success is great: at “Lyra” in Chicago, 750 people eat a day and the entrepreneurs decided to open a second Greek restaurant, “Violi“.

** the full aricle is available in Greek only at TheTOC website.

GR: Ένα εξαιρετικό άρθρο για την πορεία των Ελλήνων chef στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα δημοσίευσε η ιστοσελίδα TheTOC, καθώς φαίνεται πως η ελληνική γαστρονομία εξελίσσεται σε παγκόσμια τάση, με τους Έλληνες σεφ να δέχονται προτάσεις από … παντού.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που στην Ελλάδα η ντόπια κουζίνα ανθίζει με όλους τους τρόπους και τα στιλ, η “γαλανόλευκη” γαστρονομία εξελίσσεται σε παγκόσμια τάση και οι Έλληνες σεφ δέχονται πάρα πολλές προτάσεις για συνεργασία, προκειμένου να επιμεληθούν εστιατόρια σε ΕυρώπηΑσία και Αμερική.

“Φέτος δεχτήκαμε 30 αιτήματα για να δημιουργήσουμε κυρίως καινούργια, αλλά και να επιμεληθούμε υπάρχοντα ελληνικά εστιατόρια σε όλη την υδρόγειο! Τα προηγούμενα χρόνια, οι αιτήσεις που έφθαναν σ’ εμάς δεν ξεπερνούσαν τις τέσσερις”, δηλώνει με έμφαση ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που ήδη επιμελείται με την ομάδα του εστιατόρια στην Αρμενία, στη Σιγκαπούρη, δύο στην Κωνσταντινούπολη, άλλα τόσα στο Σικάγο και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει πανιά για Μπαχρέιν, Κατάρ, Ντουμπάι και ίσως Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδη. “Ο τουρισμός βοηθάει πολύ την ελληνική γαστρονομία που προβλέπω να γίνεται η επόμενη hot τάση διεθνώς. Όχι ως fine dining εξ αρχής, αλλά με παραδοσιακές γεύσεις που έχουν ένα σύγχρονο twist και με αρκετά πιάτα που τα μοιράζονται οι παρέες στη μέση. Η επιτυχία είναι μεγάλη· στο Lyra στο Σικάγο τρώνε 750 άτομα την ημέρα και οι επιχειρηματίες αποφάσισαν ν’ ανοίξουν και δεύτερο ελληνικό εστιατόριο, το “Violi”“.

Εμβληματική κίνηση, το επιτυχημένο άνοιγμα του Cookoovaya” στο κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ, στο ιστορικό ξενοδοχείο “Pan Dei Palais”, μέσα σε έναν μαγευτικό κήπο με μεσογειακή αύρα. “Οι Γάλλοι επενδυτές ήρθαν και έφαγαν δυο-τρεις φορές στην Αθήνα και μας έκαναν μια πολύ σοβαρή πρόταση που κατέληξε σε συνεργασία. Αυτή η τάση προς την ελληνική κουζίνα από ξένους επενδυτές ξεκίνησε σιγά σιγά, πριν από πέντε περίπου χρόνια, με προτάσεις από την Αμερική και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πλέον μια στροφή του κόσμου σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που φωτογραφίζουν την Ελλάδα”, επισημαίνει ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου Περικλής Κοσκινάς...

….Είναι σαφές, ότι μετά την τεράστια επιτυχία του εισαγόμενου τουρισμού η ζήτηση των ελληνικών γεύσεων στο εξωτερικό ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ξένοι επενδυτές βλέπουν ένα καινούργιο προϊόν εν ανεπαρκεία στις αγορές. Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν οι ξένοι στη γαστρονομία μας είναι τρία:
– Πρώτον, η υγιεινή της διάσταση, ενταγμένη στην ευρύτερη υπεροχή της Μεσογειακής Δίαιτας και ταυτισμένη με την έννοια μιας κουζίνας που βασίζεται σε εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Εδώ το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής κουζίνας επικεντρώνεται στα λαχανικά και τα εξαιρετικά ψάρια: “Πολλοί ξένοι που μου ζήτησαν να συνεργαστούμε έπαθαν πλάκα με το πόσα εξαιρετικά vegetarian πιάτα έχει στο ρεπερτόριό της η ελληνική κουζίνα”, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.

– Το δεύτερο που τους αρέσει πολύ σε μας, είναι το συνήθειo να μοιραζόμαστε τα φαγητά στο τραπέζι, κάτι που εξελίσσεται σε ανερχόμενο lifestyle αντί-στρες συμποσιακής καλοπέρασης. Δεν το ταυτίζουν με τους μεζέδες της Ανατολής και τα τάπας, τους γοητεύει το μοίρασμα όλων των φαγητών, ορεκτικών και κύριων, όπως σ’ ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

– Το τρίτο στοιχείο είναι η μουσική μας, που δημιουργεί ατμόσφαιρα γιορτής και γλεντιού……..

Διαβάστε το πλήρες, πολύ πλούσιο άρθρο, στο αφιέρωμα του TheTOC.