Scroll Top

RECIPES OF/FOR AUTHENTICITY

Secretes of "authentic" Greek cuisine

Βίδες τρίχρωμες με πάστα λιαστής τομάτας & ελιές καλαμών

ΕΙΔΟΣ ΠΙΑΤΟΥ

Κυρίως

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζυμαρικά

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Μικρή

ΧΡΟΝΟΣ

20 Λεπτά

Κύριο Συστατικό: Ζυμαρικά

Περιοχή Προέλευσης: Ολυμπος ή Κρήτη

Μερίδες: 4

Το καλοκαίρι συνηθίζεται στα χωριά να φτιάχνουν σπιτικά ζυμαρικά για να τα στεγνώσει ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος. Εκτός από τις κλασσικές χυλοπίτες που γίνονται στο κάθε σπίτι, υπάρχουν και πολλά εργαστήρια που παρασκευάζουν πολλά σχέδια και γεύσεις ζυμαρικών.

Δημοφιλείς είναι οι λεγόμενες χρωματιστές βίδες, που τους έχουν προσθέσει στο ζυμάρι διάφορα χρωματιστά λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι, ντομάτα, ακόμα και ζωμό παντζαριού. Μαζί με σπιτική λιαστή ντομάτα από την Ξάνθη, ελιές από την Καλαμάτα και φρέσκο βασιλικό μπορείτε να κάνετε ένα πικάντικο πέστο για τα ζυμαρικά μας, από την Βυτίνα, τον Ολυμπο ή την Κρήτη (με ή χωρίς γλουτένη).

  • 500 γρ βίδες τρίχρωμες
  • 1 γυάλα 250 γρ λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ ελιές χωρίς κουκούτσι
  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • Πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Βράζετε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 8 λεπτά και τις στραγγίζετε κρατώντας ½ φλιτζάνι από το νερό τους. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με 2 κουτ. σούπας λάδι για να μην κολλήσουν.
  2. Τοποθετείτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα χωρίς να λιώσει τελείως. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε καλά.
  3. Προσθέτετε το πέστο στις βίδες και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε λίγο-λίγο από το νερό του ζυμαρικού που κρατήσατε για να μην είναι τελείως στεγνό το φαγητό.
  4. Σερβίρετε με μια ωραία δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα.

O CHEF

Από την κουζίνα της Γεωργίας Κοφινά 
Συγγραφέας Γαστρονομίας, Καθηγήτρια παραδοσιακής μεσογειακής μαγειρικής στο Alpine Center.

TA ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Τα ζυμαρικά αποτελούν μια καλή και ελαφριά επιλογή αμυλούχου τροφίμου, τα οποία σε συνδυασμό με μια πρωτεϊνική προσθήκη (τυρί, τόνο, γαρίδες, κιμά) δίνουν ένα πλήρες γεύμα. Τα ζυμαρικά αν μαγειρευτούν μέτρια (al dente) αποτελούν μία πηγή υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και έτσι δεν αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβαρυντική για το βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος μας. Η λιαστή ντομάτα αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών ενώ οι ελιές πηγή πολύτιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η μόνη προσθήκη που απαιτεί προσοχή στη συνταγή, είναι αυτή του τυριού, που ανάλογα με το πόσο θέλουμε να επιβαρύνουμε ή να ελαφρύνουμε το πιάτο θα κάνουμε και την αντίστοιχη επιλογή. Εδώ προτείνεται κεφαλοτύρι, που είναι ένα σχετικά λιπαρό τυρί για ζυμαρικά, ή μυζήθρα, η οποία ποικίλει ως προς τα λιπαρά της και απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν πιο ελαφρύ τυρί.

Χάρης Δημοσθενόπουλος, MΜedSci.SRD
Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών