Scroll Top

recipes of/for authenticity

Secrets of "authentic" Greek cuisine

Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα

ΕΙΔΟΣ ΠΙΑΤΟΥ

Κυρίως

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσπρια

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Μικρή

ΧΡΟΝΟΣ

60 Λεπτά

Κύριο Συστατικό: Μαυρομάτικα Φασόλια

Περιοχή Προέλευσης: Μεσσηνία, Πελοπόννησος

Μερίδες: 6

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα φασόλια προέρχονται από τον Νέο Κόσμο της Αμερικής μετά το 15ο αιώνα. Τα μαυρομάτικα ή “γυφτοφάσουλα” όμως, αναφέρονται στην ελληνική αρχαιότητα ως «σμιλξ» ή «κηπαία» και υπάγονται στην κατηγορία «δόλιχοι» (γένος Vigna) που είναι στην ίδια οικογένεια των ψυχανθών (φασολιών). Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μαυρομάτικα ήταν ένα από τα είδη φασολιών που ταξίδεψαν στον Νέο Κόσμο και μεταφέρθηκαν πάλι στον τόπο προέλευσης τους.

Σήμερα στην Ελλάδα τα μαυρομάτικα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης πρωτίστως της Μεσσηνίας. Οπότε ανάμεσα στις παραδοσιακές συνταγές βρίσκονται και φαγητά με μαυρομάτικα με ποικίλους τρόπους μαγειρέματος. Κυρίως τρώγονται στις νηστείες, αλλά οι ντόπιοι δεν διστάζουν να τα παντρέψουν και με κρέας ή τυρί.

Ειδικά κατά την Σαρακοστή, που ακόμα και τα χόρτα είναι άφθονα στα βουνά και τα λαγκάδια, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό από την Μεσσηνία.

ΥΛΙΚΑ

  • Μαυρομάτικα φασόλια: 250 γρ., μουσκεμένα για 1 ώρα
  • Χόρτα άγρια γλυκά (ραδίκια, καυκαλίθρες, ζοχοί, λάπατα, κλπ): 1 κιλό, καθαρισμένα και πλυμένα
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα: 400 γρ.
  • Άνηθο: ½ ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο: 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Τομάτες αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες: 300 γρ
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: 2/3 φλιτζανιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό): λίγο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Βράζετε τα μαυρομάτικα σε περίπου 1 ½  λίτρο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν. Τα στραγγίζετε αν έχει μείνει πολύ νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
  3. Χοντροκόβετε τα χόρτα και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντάς τα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον άνηθο, τις τομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά και προσθέτετε τα μαυρομάτικα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε μέχρι να γίνουν τα χόρτα και τα φασόλια. Σερβίρετε και πασπαλίζετε με λίγο μπούκοβο.
  5. Σερβίρετε με ελιές ή τριμμένη φέτα. Συνοδεύετε αν θέλετε με παστό ψάρι ή με λουκάνικα.

Παραλλαγή: αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό χωρίς τομάτα. Τότε θα προσθέσετε λίγο νερό παραπάνω και στο τέλος μπορείτε να ρίξετε λίγο λεμόνι. Επίσης γίνονται και με σπανάκι.

O CHEF

Από την κουζίνα της Γεωργίας Κοφινά 
Συγγραφέας Γαστρονομίας, Καθηγήτρια παραδοσιακής μεσογειακής μαγειρικής στο Alpine Center.

TA ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τη δίαιτα της Σαρακοστής καθώς μόλις μια μερίδα μαυρομάτικα μας χαρίζει τόσες πρωτεϊνες όσες και μισή μπριζόλα. Τα μαυρομάτικα φασόλια μας χαρίζουν θειαμίνη, τη βιταμίνη Β1 δηλαδή, που συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.

Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Τα 200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μας δίνουν περίπου 250 θερμίδες.

Πηγή: HealthPress (http://www.healthpress.gr)